Vijest

Rezolucija o genocidu u Srebrenici u Predstavničkom domu SAD-a

16. Jula 2020.13:00
U Predstavničkom domu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) predstavljena je rezolucija kojom se osuđuje genocid počinjen nad Bošnjacima u julu 1995. godine.


Zgrada SAD Kongresa. Izvor: Wikimedia

Članica Kongresa iz Demokratske stranke Eddie Bernice Johnson, koju su podržale njene kolege Eliot Engel i James McGovern, u Predstavničkom domu je u ponedjeljak predstavila rezoluciju u kojoj stoji da je Vojska Republike Srpske (VRS), potpomognuta vojnim i paravojnim snagama iz Srbije, odgovorna za genocid i etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini.

Ovom rezolucijom, koja je na razmatranje upućena Komitetu za oružane snage, predlaže se da “Predstavnički dom osudi genocid koji su srpske snage počinile u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine”.

U njoj se ističe da su zločini i etničko čišćenje koje je počinila VRS, podržana od vojnih i paravojnih snaga iz Srbije, počeli u aprilu 1992. godine.

Kako se navodi u rezoluciji, nakon preuzimanja kontrole nad Srebrenicom 1995. godine deportovali su žene, djecu i starije osobe autobusima, ali su zadržali više od 8.000 muškaraca i dječaka na sabirnim mjestima u sjeveroistočnoj BiH pod njihovom kontrolom, a zatim su zarobljenike pogubili i ukopali ih u masovne grobnice.

“Nadajući se da će prikriti dokaze o masakru u Srebrenici, srpska vojska je nakon toga premjestila tijela iz primarnih masovnih grobnica na mnoga sekundarna i tercijarna mjesta, raštrkana po dijelovima u sjeveroistočnoj BiH pod njihovim nadzorom”, navodi se u tekstu.

Rezolucija osuđuje “izjave, aktivnosti i politike koje negiraju ili dovode u pitanje genocid u Srebrenici i koje ponižavaju žrtve ili omalovažavaju njihove porodice”.

Međutim, kako se kaže, rezolucija prepoznaje da “čitave etničke grupe ili zajednice nisu odgovorne za zločine počinjene od strane nekih članova njihovih snaga”.

Rezolucija posebno optužuje Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, nazivajući ga negatorom “koji genocid u Srebrenici lažno naziva ‘izmišljenim mitom’ i ‘najvećom obmanom dvadesetog vijeka’”.

Ni rukovodstvo Republike Srpske ni ono u Srbiji ne prihvataju da srebrenički masakri predstavljaju genocid, uprkos presudama međunarodnih sudova.

U rezoluciji se također navodi da bi etničke tenzije koje pokreću politički lideri, ali i ekstremna nacionalistička raspoloženja, mogli da skrenu BiH s puta oporavka i pomirenja ili čak podstaknu novo nasilje s potencijalno smrtonosnim posljedicama.

Danijel Kovačević