Vijest

Novinari nedovoljno svjesni zaštite autorskih prava

15. Jula 2020.16:51
Uprkos činjenici da u Bosni i Hercegovini više od deset godina postoji Zakon koji reguliše zaštitu autorskih prava novinarki, novinara i drugih medijskih djelatnika, malo je onih koji traže pravdu na sudovima zbog smanjene svijesti i poznavanja legislative.


Radionica. Izvor: BIRN BiH

Zakon o autorskim i srodnim pravima usvojen 2010. godine koji reguliše, između ostalog, autorska prava novinarki i novinara nije problematičan jer je usklađen sa svim relevantnim međunarodnim konvencijama i Evropskim direktivama, ali prema mišljenju Harisa Hasića, profesora na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku, postoji problem u tome da nosioci prava ili ne znaju obim svojih prava ili nisu voljni da traže zaštitu putem mehanizama kao što je sud, tužilaštvo ili putem nadležnih tržišnih inspektorata.

Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja “BH novinari” koje je i organizovalo radionicu,  kazala je da se iz perspektive ovog udruženja radi o izostanku svijesti o autorskom pravu kao štićenom pravu svakog novinara i medijskog djelatnika u BiH, te da je to najveći problem u praktičnoj primjeni Zakona.

Ona je objasnila da novinari kada potpisuju ugovor sa poslodavcem, odriču se na određeni vremenski period nadoknade za svoja autorska djela jer primaju redovnu ili legitimnu plaću za svoj posao, ali po isteku perioda od pet godina novinari imaju pravo na nadoknadu od svog poslodavca ili redefiniranje ugovora koji imaju kako bi ponovo štitili svoja autorska prava.

“Ako novinari postanu svjesni važnosti zaštite svog autorskog djela, fotografi, snimatelji i svi oni drugi autori u medijskoj industriji, onda će manje kršiti autorska prava drugih. Bit će manje kopija, bit će manje krađe tekstova, bit će manje krađe fotografija”, rekla je Rudić.

Advokat Kemal Švrakić je naveo da na osnovu njegovog iskustva, u nekih 80% slučajeva sve se završava sa sudskim nagodbama, ali da autori ne treba da se plaše sudskih troškova i samog ishoda takvih postupaka.

Na radionici je rečeno da čak i jedna riječ predstavlja autorsko djelo, ali da li je nešto autorsko djelo ili ne u konačnici može samo Sud da odluči, objasnivši da i sam prenos teksta koji vrši drugi medij bez potpisa autora ili u slučaju mijenjanja dijela originalnog teksta, kao naprimjer mijenjanje naslova, čini povredu autorskih prava.

Učesnici radionice “Zaštita autorskih prava novinara/ki i drugih medijskih djelatnika u Bosni i Hercegovini” bili su predstavnici medija i pravnici iz BiH.