Vijest

Počelo suđenje Hamzi Labidiju za ratovanje u Siriji

15. Jula 2020.16:18
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima počelo je suđenje Hamzi Labidiju za pridruživanje stranim paravojnim formacijama u Siriji pred Državnim sudom.

This post is also available in: English

Hamza Labidi. Izvor: Sud BiH

Labidi je, prema optužnici, u junu 2014. otišao sa porodicom u Siriju i priključio se jedinicama pod okriljem ISIL-a, organizacije koju je UN proglasio terorističkom.

Navodi se da se Labidi pridružio očuhu Emiru Ališiću, koji je također optužen pred Sudom BiH. Prema optužnici, Labidi je bio u jedinicama pod komandom Gorana Pavlovića i Rame Pazare, kao i u “Bejt Komandosu”.

Labidi je ostao u Siriji do zarobljavanja, a BiH je izručen u decembru 2019. godine.

Tužiteljica Biljana Golijanin kazala je da će navode optužnice dokazivati saslušanjem svjedoka i vještaka, te materijalnim dokazima.

Odbrana je u uvodnoj riječi istakla da je Labidi imao 15 godina kada je sa majkom otišao iz BiH.

“On se u junu 2016. pridružuje, kada još nema 18 godina”, rekao je branilac Senad Bilić.

Bilić se osvrnuo na dokaze Tužilaštva, navodeći da je uviđaj vršen na Facebooku i da se Labidi može vidjeti na jednoj fotografiji u maskirnim hlačama.

Prema njegovim riječima, većina ovakvih predmeta se zasniva na zaštićenom svjedoku, koji se vratio prije Labidijevog pridruživanja.

“Kada optuženi bude davao iskaz, objasnit će vam gdje je bio i šta je radio… Mi ovdje imamo praksu: ko god je otišao u Siriju, on je ratovao”, kazao je Bilić.

Na ročištu je pokrenuto pitanje razrješenja branioca na zahtjev optuženog, koji je rekao da nije zadovoljan jer mu je branilac dopustio da priča kada je doveden u Tužilaštvo, umjesto da ga spriječi, kao i jer ga je nagovarao da spominje neka imena.

Sudija Nenad Šeleda napomenuo je da je optuženom po službenoj dužnosti dodijeljen profesionalan i odgovoran branilac, ali je udovoljio zahtjevu Labidija i razriješio Bilića.

Sudija nije prihvatio prijedlog optuženog da mu za novog branioca bude postavljen advokat iz Tuzle, uz obrazloženje da to zahtijeva dodatne troškove prevoza i smještaja. Kazao mu je da predloži neke sa spiska advokata iz Sarajeva.

Prije početka suđenja raspravljano je i o zahtjevima Labidija za ostvarivanje telefonskih kontakata. Tužiteljica je rekla da se samo protivi razgovorima optuženog s osobama u Siriji, uključujući njegovu majku, te druge potencijalne svjedoke ili osumnjičene.

Labidi je kazao da je njegov sedmogodišnji boravak u Siriji bio logor, da je sada u pritvoru i da jedino može komunicirati sa TV-om.

Vijeće je udovoljilo molbi tužiteljice da se planirani nastavak suđenja 5. augusta prolongira zbog kolektivnog godišnjeg odmora u Tužilaštvu BiH.

Sudija Šeleda je rekao da je to vrlo neodgovorno sa strane Tužilaštva i da je trebalo voditi računa da se ostave dežurni tužioci kako bi se održavala ročišta, posebno zbog pritvorskih predmeta kao što je današnji.

Suđenje je odgođeno na neodređeno vrijeme.

 

Marija Taušan


This post is also available in: English