Vijest

Bivši član desničarskog foruma koji je dogovarao prodaju oružja u BiH vraćen u Kanadsku mornaricu

17. Augusta 2020.12:28
Bivši član međunarodnog desničarskog foruma koji je dogovarao prodaju oružja iz Bosne i Hercegovine ponovno je, nakon suspenzije, vraćen u službu Kraljevske kanadske mornarice iako je ranije pisao o mržnji prema ovoj zemlji i vojsci.


Boris Mihajlović (u sredini). Izvor: HMCS, Tecumseh/Facebook

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je u ranijem istraživanju o desničarskim i neonacističkim organizacijama pisala kako je ovaj član razgovarao i sa članom iz BiH, čiji je identitet otkrila, ali nije mogla dobiti potvrdu da Tužilaštvo ili Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) vrše istragu o članovima foruma iz BiH.

Početkom novembra prošle godine, objavljen je sadržaj međunarodnog desničarskog foruma Iron March, nakon čega je Kraljevska kanadska mornarica počela istraživati Borisa Mihajlovića zbog sumnje da je pod korisničkim imenom “Moonlord” na ovom forumu pisao o mržnji prema Kanadi i kanadskoj vojsci, te o pokušajima prodaje oružja.

Novinari CBC-a otkrili su njegov identitet, te razgovarali s njim, kada im je rekao kako on više nije član organizacije “Blood and Honour” (Krv i čast) i njene oružane grane “Combat 18” (Borba 18), grupe koju je kanadska vlada proglasila terorističkom.

On se od decembra 2019. godine zbog istrage nalazio pod suspenzijom. Kanadski list Calgary Herald objavio je prije nekoliko dana kako je donesena odluka o prestanku suspenzije i vraćanju Mihajlovića na posao.

Takva odluka je, prema pisanju Calgary Heralda, izazvala oštre reakcije javnosti, nakon čega su brojne organizacije tražile preispitivanje ove odluke.

Mihajlović je na forumu Iron March objavio gotovo 2.500 postova u dvije godine, a u privatnim porukama je dogovarao prodaju oružja iz Bosne i Hercegovine. Tokom 2017. godine je napisao kako je jedan od članova ovog foruma bio u BiH, te se sastao s članovima grupe “Krv i čast / Borba 18”.

U nastavku je članu foruma iz Banje Luke koji se pojavljivao pod nadimkom “Miki” kazao kako je grad susreta bio Prijedor. Korisnik “Miki” je rekao kako je vjerovatno riječ o susretu sa “Marinkom i ekipom”.

“Miki” je sebe 2017. na Iron Marchu opisao kao 20-godišnjeg grafičkog dizajnera iz Banje Luke.

BIRN BiH je otkrio da je korisnik “Miki” zapravo Mišo M. koji živi nadomak Banje Luke. Iako je novinarima BIRN-a BiH potvrdio da je bio član foruma prije nekoliko godina, odbio je dati intervju. On je na društvenim mrežama postavljao fotografije na kojima se vidi tetovaža i logo mrtvačke glave koji često koriste desničarske organizacije “Krv i čast” i “Borba 18”.

Grafiti i simboli ovih organizacija, zajedno s internet adresom bloga na kome se promovira razvoj neonacizma u Republici Srpskoj, bili su iscrtani na nekoliko mjesta u Prijedoru.

Odluku o Mihajlovićem povratku potrebno revidirati

Dokumenti i istraživanja antirasističkih organizacija sugerisali su kako je Mihajlović bio član grupe “Krv i čast”, koja je proglašena terorističkom organizacijom u Kanadi. On je također kontaktirao druge korisnike u vezi sa prodajom oružja, uključujući pištolje, puške AK-47 i granate s raketama, navodi se u pisanju Calgary Heralda.

“U svojim objavama je govorio o predstojećem ‘rasnom ratu’ i svojoj mržnji prema kanadskoj vojsci”, navedeno je.

U vrijeme kada je Mihajlović suspendovan, CBC je s njim razgovarao, i tada im je rekao “da žali zbog svojih postupaka”, te da poduzima korake da savjetom i volonterskim naporima “okrene svoj život”.

Nakon donošenja odluke o povratku Mihajlovića, Joseph Banke iz mornaričke rezerve HMCS Tecumseh je kazao kako se mornar, čije ime ne spominje, vratio da radi na “ograničenim dužnostima”, što je vidljivo na videu upućenom osoblju, navodi Calgary Herald.

Organizacija za ljudska prava koja se bori protiv rasizma i antisemitizma pozvala je ministra odbrane Kanade Harjita Sajjana da sprovede istragu o odluci da Mihajlovića vrati na aktivnu dužnost.

“Smatramo da je ovo apsolutno sramotno”, rekla je Jaime Kirzner-Roberts iz organizacije Prijatelji Centra “Simon Wiesenthal” (FSWC) za studije holokausta.

“Trebalo bi nekako vjerovati da je ovaj privrženi, dugogodišnji neonacistički aktivista, koji se dugi niz godina zalagao za rasni rat protiv Jevreja i drugih ljudi, osoba koja je pokušala prenijeti oružje i eksplozive drugim nacistima, osoba koja je bila dio terorističke organizacije koja je otvoreno govorila o svojoj mržnji prema kanadskim oružanim snagama, da se nakon nekoliko mjeseci magično rehabilitirala i sada je sposobna služiti u našoj vojsci? Ova odluka koči um”, kazala je Kirzner-Roberts.

U izjavi za Postmedia, ministar Sajjan je rekao da je razgovarao s generalom Jonathanom Vanceom, i da će razmotriti incident u skladu s novom politikom postupanja u slučajevima mržnje koja je nedavno stupila na snagu.

Nova administrativna naredba i direktiva o obrani implementirana je kako bi se identificirali članovi koji imaju veze s nadmoćnim bijelim i drugim grupama koje šire mržnju.

“Kanadske oružane snage imaju politiku nulte tolerancije u pogledu širenja mržnje”, kazao je Sajjan.

Viceadmiral Art McDonald, zapovjednik Kraljevske mornarice Kanade, rekao je u srijedu u priopćenju da su poduzeli “sve odgovarajuće akcije” u rješavanju slučaja.

McDonald je kazao da Kraljevska mornarica Kanade i Oružane snage Kanade ne tolerišu “rasističko i diskriminatorno” ponašanje u svojim redovima.

“Kraljevska mornarica Kanade i Oružane snage Kanade izuzetno ozbiljno shvataju pitanja mržnje i posvećene su osiguravanju pružanja inkluzivnog i sigurnog radnog mjesta za sve pripadnike”, rekao je McDonald.

Nermina Kuloglija-Zolj