Suđenje

Kasupović: Identifikacija nije moguća sa sigurnošću

12. Augusta 2020.15:04
Na suđenju za pridruživanje stranim formacijama, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da na određenim fotografijama nije mogao biometrijskim metodama identifikovati optuženog Senada Kasupovića, ali da postoji nekoliko slika koje asociraju na optuženog.

This post is also available in: English

Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH
Senad Kasupović. Izvor: Sud BiH

Vještak Dino Osmankadić rekao je da je od Tužilaštva dobio video na kojem se nalazi više osoba, sa zadatkom da utvrdi da li je među njima Kasupović.

On je kazao da je u martu sačinio nesporne fotografije optuženog kako bi ih poredio sa fotografijama koje je izvukao iz dostavljenog materijala. Osmankadić je objasnio da je za analizu odabrao fotografije koje bi mogle odgovarati Kasupoviću.

Međutim, zaključio je da ne može sa sigurnošću obaviti identifikaciju biometrijskom analizom, koja podrazumijeva mjerenje razdaljina tačaka na licu. Pojasnio je da fotografije iz materijala koje mu je dostavilo Tužilaštvo nemaju dovoljan kvalitet za analizu.

Osmankadić je napomenuo da su kod ovakvih analiza bitni položaj u kojem je nečije lice fotografisano, kao i promjene u tjelesnoj masi ili uzrastu.

On je izdvojio četiri fotografije na kojima je uočio zajedničke opšte karakteristike, odnosno da osobe na tim fotografijama asociraju na optuženog.

Vještak je naveo da on nije radio analizu u vezi sa autentičnosti snimaka.

Kasupović je optužen da je 2013. otišao iz BiH i u Siriji se borio na strani ISIL-a, koji je proglašen terorističkom organizacijom. Navodi se da je pod imenom Muatesim učestvovao u terorističkim aktivnostima, boreći se u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila naziv u “El Aksa”.

Za danas je bilo planirano saslušanje zaštićenog svjedoka S-3, ali je ono odgođeno na zahtjev Tužilaštva.

Tužilac Ćazim Hasanspahić rekao je da je svjedok pristupio u Sud, ali da ga je prije početka ročišta molio da ne svjedoči danas, jer osjeća psihičke probleme. Tužilac je kazao da mu je svjedok rekao da ne spava i da osjeća nemir od kada je dobio poziv da svjedoči, kao i da šest mjeseci ne zna ništa za članove porodice koji se nalaze u “turskim logorima”.

Hasanspahić je kazao da će svjedok potražiti stručnu pomoć, a da će, kada prikupi sve informacije, dati prijedlog u vezi s njegovim saslušanjem.

Vijeće je uvažilo prijedlog tužioca. Optuženi Kasupović je prokomentarisao da se svi mogu čuti sa svojima u Siriji, gdje su i njegova žena i djeca, te da se “svaki dan priča preko interneta”.

Na kraju ročišta Kasupović se požalio Vijeću na uslove boravka u pritvoru a koji se, kako je naveo, tiču kontakata sa pritvorenicima, povratnicima iz Sirije.

“Mi smo u ćeliji, napolju smo sami… sam šetam. Kad je bio Bajram, nismo mogli zajedno da pojedemo ručak”, rekao je optuženi.

On je dodao da mu u pritvoru kažu da je Sud odredio takva pravila, dok mu je Sud rekao da se obrati nadležnima u pritvoru. Na kraju je, kako je dodao, čuo da pravila određuje Tužilaštvo.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Mirsad Strika kazao mu je da Sud ne određuje režim boravka u pritvoru niti da mu je određen boravak u samici. Preporučio mu je da se dopisima obraća nadležnim.

Tužilac Hasanspahić je rekao da “nema nikakve veze sa određivanjem pritvorskih uslova”.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. septembra.

Marija Taušan


This post is also available in: English