Vijest

Potvrđeni prvi slučajevi koronavirusa u sirijskom kampu u kojem su žene i djeca iz BiH

13. Augusta 2020.16:23
Humanitarne organizacije koje pomažu stanovnicima kampa “Al-Hol” na sjeveroistoku Sirije, u kojem je smješteno i više desetaka bosanskohercegovačkih žena i djece, potvrdile su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) prve slučajeve zaraze koronavirusom među zdravstvenim radnicima koji su tamo angažirani, ali se informacije o tome ima li oboljelih među samim stanovnicima razlikuju.


Kamp “Al-Hol” na sjeveroistoku Sirije. Izvor: Y. Boechat (VOA)

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su naveli da “ne postoje potvrđeni slučajevi COVID-a 19 među stanovnicima kampa”.

“Sedam je slučajeva prijavljeno među medicinskim radnicima, ali oni su inficirani izvan kampa, odnosno u zdravstvenim ustanovama u gradu Hasaka”, rekao je Tarik Jašarević, glasnogovornik WHO-a.

Iz organizacije Save the Children su za BIRN BiH kazali da nisu potvrdili nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata u kampu “Al-Hol”.

“Imamo i izvješća da je jedna osoba koja živi u kampu oboljela od COVID-a 19 te da je odvedena u izolaciju izvan kampa”, rekao je Amjad Yamin, direktor za zastupanje, medije i komunikaciju organizacije Save the Children u Siriji.

Prema njegovim saznanjima, sve oboljele osobe su stabilno.

On je za BIRN BiH potvrdio da stanovnici kampa iz BiH nisu među pozitivnim na koronavirus, rekavši da su “slučajevi evidentirani u glavnom dijelu kampa, u kojem žive osobe iz Sirije i Iraka, a ne u Aneksu [području u kojem borave stranci]”.

Prethodno su Ujedinjeni narodi (UN) potvrdili da su oboljela tri zdravstvena radnika koja su radila u kampu, u kojem se nalazi više od 65.000 ljudi, uglavnom žena i djece.

Drugi izvori još uvijek navode kako među samim stanovnicima kampa nema pozitivnih na koronavirus. Thomas McClure iz Rojava Information Centera, novinske agencije sa sjedištem u sirijskom gradu Kamišliju, kazao je za BIRN BiH da “nema potvrđenih slučajeva” zaraze koronavirusom u kampu “Al-Hol”.

“Tri zdravstvena radnika koja su radila u kampu zaražena su u općoj bolnici Hasaka, ali su izolirani otkako su njihovi slučajevi otkriveni 1. kolovoza. Od tada nisu otkriveni slučajevi ni među ljudima s Balkana, ni općenito”, rekao je McClure.

Članovi obitelji osoba iz Bosne i Hercegovine koje su smještene u kampu “Al-Hol” kazali su BIRN-u BiH da nemaju informacije o oboljelima među bosanskohercegovačkim ženama i djecom, bivšim stanovnicima takozvanog ISIL-a.

Iz Međunarodnog odbora Crvenog križa i Crvenog polumjeseca su za BIRN BiH rekli da je u kampu “Al-Hol” napravljen izolacijski centar za oboljele od koronavirusa, čemu su oni doprinijeli iako ne upravljaju ovim centrom.

“Izolacijski centar za oboljele od COVID-a 19, u kojem je 80 ležaja, otvoren je i spreman za prihvat pacijenata, nadziranje i liječenje blagih i umjerenih slučajeva u kampu”, naveli su iz ove organizacije koja upravlja terenskom bolnicom, koja nastavlja da prima redovne pacijente jednako kao ranije.

‘Ostvario se jedan od najgorih strahova’

Sonia Khush iz organizacije Save the Children kazala je da se “ostvario jedan od najgorih strahova”.

“Pojava oboljenja COVID-19 bit će veliki izazov i teško će ga biti kontrolirati, jer je u kampu jako puno ljudi i zato jer imaju otežan pristup vodi, sredstvima za osobnu higijenu, ali i testovima i zaštitnoj opremi”, rekla je Khush, strahujući da će, nažalost, biti još slučajeva oboljenja.

“Moramo brzo djelovati kako bismo bili sigurni da možemo ograničiti epidemiju, istovremeno minimizirajući negativan utjecaj kontrolnih mjera i na djecu – poput izolacijskih mjera ili zatvaranja obrazovnih ustanova”, dodala je Khush.

Prema njezinim riječima, ugroženo je najmanje 43.000 djece koja ionako imaju oslabljen imunitet. Stoga je potrebno, kako je kazala Khush, “osigurati im da kroz nekoliko tjedana krize prođu bez dodatnih emocionalnih ili psiholoških nevolja”.

Osim kontroliranja širenja zaraze, apelirala je na pomoć u obrazovanju na daljinu, ali i dostave sredstava za osobnu higijenu.

“Ne možemo si priuštiti katastrofu velikog obima ranjivih zajednica u ‘Al-Holu’”, zaključila je Khush.

Kritična situacija postala još gora

UNICEF je objavio izjavu svoje izvršne direktorice Henriette Fore u kojoj se navodi kako je u proteklih nekoliko dana osmero djece, mlađe od pet godina, preminulo u kampu “Al-Hol”.

“Smrti su se dogodile između 6. i 10. kolovoza. Četvero djece umrlo je zbog komplikacija koje su povezane s pothranjenošću. Ostale smrti su posljedice dehidracije, proljeva, zatajenja srca, unutarnjeg krvarenja i hipoglikemije”, potvrdila je Fore.

“Smrt svakog djeteta je tragična, još više ako se zna da se smrt mogla spriječiti”, dodala je.

Iz UNICEF-a su za BIRN BiH kasnije potvrdili da djeca nisu umrla od posljedica zaraze koronavirusom.

“Ograničenja kretanja i potrebe upostavljanja karantene zbog slučajeva COVID-a 19 među zdravstvenim radnicima u ‘Al-Holu’ značila su da pružanje potrebne pravodobne medicinske pomoći nije moguće”, odgovorio je Salam Al-Janabi, voditelj komunikacija sirijskog ureda UNICEF-a. Nije mogao potvrditi državljanstvo preminule djece.

UNICEF je također izrazio zabrinutost činjenicom da se najmanje 40.000 djece iz više od 60 zemalja i dalje nalazi u kampu “Al-Hol”, gdje “nemaju pristup osnovnim uslugama i moraju se suočiti s ljetnim vrućinama, ali i traumama nasilja i raseljavanja”.

“COVID-19, s posljedičnim ograničenjima kretanja i karantenskim mjerama, kritičnu situaciju čini još gorom. Nedavno potvrđene infekcije među djelatnicima u kampu dovele su do stanke u nekim zdravstvenim i obrazovnim uslugama i do privremenog smanjenja broja radnika koji rade u kampu. Od presudnog je značaja da se obnavljanje zdravstvenih i prehrambenih usluga postavi kao prioritet i da postoje hitne mogućnosti”, rekla je Henriette Fore iz UNICEF-a.

Navela je kako UNICEF i partneri i dalje omogućavaju osnovne usluge pružanja pomoći djeci, uključujući dopremu vode, zdravstvene usluge, prehranu i usluge zaštite djece, te daju podršku volonterima u zajednici u daljnjem podizanju svijesti o preventivnim mjerama protiv širenja bolesti COVID-19. Ipak su svjesni da to nije dugoročno rješenje.

“Djeca u ‘Al-Holu’, kao i sva djeca pogođena sukobom, imaju pravo na humanitarnu pomoć. Imaju pravo na zaštitu, uključujući zakonsku dokumentaciju, ponovno spajanje obitelji i vraćanje u matične zemlje kada im je to u najboljem interesu. Sva djeca imaju pravo biti zaštićena od pogubnih učinaka koje pandemija ima na njihov opstanak, učenje i zaštitu”, poručila je Fore.

Prema podacima koje je objavio Rojava Information Center, najmanje 90 posto osoba zbrinutih u kampu “Al-Hol”, koji se nalazi u provinciji Hasaka, jesu žene i djeca. Najviše ih je iz Iraka i Sirije, a za gotovo polovicu njih, uhapšenih tokom prošlogodišnje akcije oslobađanja područja oko sirijskog grada Baghuza koje je pod svojom kontrolom držao takozvani ISIL, vjeruje se da imaju veze s pripadnicima te naoružane skupine.

Krajem prošle godine, iz Sirije je u Bosnu i Hercegovinu deportirana skupina bivših pripadnika takozvanog ISIL-a. U prvoj skupini, koja je iz Sirije organizirano vraćena u Bosnu i Hercegovinu nakon pada ISIL-a, bilo je sedam muškaraca, šest žena i 12-ero djece.

Muškarci su se po dolasku u BiH suočili s optužbama za terorizam, odnosno pridruživanje stranim paravojnim formacijama na sirijskom ratištu.