Vijesti


Optuženi za zločine u Bosanskom Novom nije pristupio u Sud BiH 28. Augusta 2020. Vijest Ročište za izjašnjenje o krivnji Željka Novakovića, kojeg optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Bosanskog Novog, nije održano jer optuženi nije pristupio u Sud Bosne i Hercegovine.
U Sarajevu obilježena 25. godišnjica masakra na Markalama: Sjećanje na 43 ubijena civila 28. Augusta 2020. Vijest Porodice, prijatelji i brojni građani danas su obilježili 25. godišnjicu jednog od najtragičnijih dana u historiji Sarajeva. Od granate ispaljene 28. augusta 1995. godine sa položaja snaga pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS) ubijeno je 43 civila na sarajevskoj pijaci Markale, od čega troje djece, dok ih je lakše i teže ranjeno 84.
ekshumacija Rogatica Ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe na području Rogatice 27. Augusta 2020. Vijest Kompletni posmrtni ostaci jedne žrtve, za koju se pretpostavlja da je riječ o muškarcu stradalom 1992. godine, ekshumirani su na lokalitetu Rudo u opštini Rogatica, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Izlaganjem Ratka Mladića završeno dvodnevno žalbeno ročite u Haagu 26. Augusta 2020. Vijest Pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS) završeno je dvodnevno ročište po žalbama na prvostepenu presudu govorom optuženog Ratka Mladića koji je kazao da je bio meta NATO pakta kao i da Prvostepeno vijeće nije u pravu kad ga je osudilo na doživotnu kaznu zatvora smatrajući da su u sukobu interesa.
Tužilaštvo zatražilo da se Mladić proglasi krivim za genocid u pet opština 26. Augusta 2020. Vijest Iznoseći žalbe na prvostepenu presudu Ratku Mladiću, osuđenom na doživotnu kaznu zatvora, Tužilaštvo je zatražilo da ga Žalbeno vijeće osudi i za genocid u pet opština – Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.
Haški osuđenik Bruno Stojić zatražio prijevremeno puštanje na slobodu 26. Augusta 2020. Vijest Nekadašnji ministar odbrane takozvane Herceg-Bosne Bruno Stojić, osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, zatražio je od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) prijevremeno puštanje na slobodu.
Bivši tužilac Marković: VSTV uzrok lošeg stanja u pravosuđu 26. Augusta 2020. Vijest Osnovni uzrok lošeg stanja u bosanskohercegovačkom pravosuđu je Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće (VSTV), ustvrdio je bivši tužitelj Miroslav Marković na saslušanju pred Privremenim istražnim povjerenstvom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama.
Završen odgovor tužilaca na žalbu Mladićeve Odbrane 26. Augusta 2020. Vijest Tužilaštvo je u svom odgovoru na žalbu Odbrane Ratka Mladića, osuđenog na doživotni zatvor zbog genocida i drugih zločina u Bosni i Hercegovini, zatražilo da se žalbe Odbrane odbiju i da se potvrdi prvostepena kazna zatvora.
Mladić: Završen prvi dan iznošenja žalbi 25. Augusta 2020. Vijest Nastavak iznošenja žalbi Odbrane na presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću protekao je u znaku stalnih tehničkih smetnji i pauza te baziranju advokata na činjenične zaključke iz prvostepene presude kojom je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te osuđen na doživotnu kaznu zatvora.
Počelo iznošenje žalbi na presudu Ratku Mladiću 25. Augusta 2020. Vijest Obraćanjem predsjedavajuće Vijeća Mehanizma za Međunarodne krivične sudove, Prisce Matimba Nyambe, te uvodnim izlaganjem Odbrane počelo je ročište za iznošenje žalbi na prvostepenu presudu kojom je Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini.