Suđenje

“Velika vjerovatnoća” da je čovjek sa kapom i naočalama Berbić

17. Augusta 2020.17:45
Na suđenju za ratovanje u Siriji, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je odgovarajući na pitanja Odbrane precizirao da je velika vjerovatnoća da se na predočenim fotografijama nalazi optuženi Milarem Berbić.

This post is also available in: English

Milarem Berbić
Milarem Berbić. Izvor: Sud BiH

Svjedoka, koji je istražilac u Državnoj agenciji za istrage i zaštiti (SIPA) na poslovima borbe protiv terorizma, u nastavku suđenja unakrsno je ispitivala Odbrana nakon što je na prošlom ročištu počeo sa davanjem iskaza.

Branioca Almina Hrustića interesovalo je na osnovu čega je svjedok mogao tvrditi da je jasno da je čovjek sa kapom, sunčanim naočalama i bradom na fotografiji Berbić.

Istražilac, čije ime ne smije biti objavljeno zbog prirode posla koji obavlja, kazao je da je u proces identifikacije uključeno više istražilaca i agencija, te da osobe prepoznaju i svjedoci.

Dodao je da na osnovu prikupljenih informacija može reći sa velikom vjerovatnoćom da se radi o Berbiću.

Odbrana je takođe postavljala pitanja u vezi sa navodima svjedoka sa prošlog ročišta da na jednoj grupnoj fotografiji Berbić drži pušku. Svjedok je na predočenoj fotografiji ukazivao na predmet, navodeći da se najvjerovatnije radi o pušci, odnosno o dvije preklopljene puške.

Na pitanja branioca Hrustića o porijeklu video materijala, sa kojeg je izvađena fotografija, svjedok je kazao da je materijal skinut u izvornom obliku i da je do njega došla ne samo SIPA nego i partnerske međunarodne organizacije.

On je rekao da je titlovani prevod s arapskog jezika bio na snimku, a da su za neke arapske riječi data pojašnjenja na osnovu konsultacija s osobama koje su boravile u Siriji, ali da nije vršeno njihovo tumačenje.

Svjedok je naveo da su radili po naredbi Tužilaštva BiH, ali da ovlaštenim službenim licima nije potrebna naredba za svaku aktivnost i da je online istraga jedan od načina na koji prikupljaju podatke.

Branilac je svjedoku predočio dvije službene zabilješke Granične policije BiH, od kojih se u jednoj iz marta 2016. navodi da je zabilježen odlazak Berbića iz Sarajeva letom od 29. avgusta 2014, dok se u drugoj, sačinjenoj 24. februara 2016. navodi da nije evidentiran.

Svjedok je rekao da nije upoznat sa tim zabilješkama. Tužiteljica Elvira Stanojlović prigovorila je da joj drugi dokument nije poznat i da se radi o kopiji bez pečata. Hrustić je naveo da je dokument dobio od prethodnog branioca.

Odbrana je kazala da u potpunosti prigovara na iskaz svjedoka jer se, prema riječima Hrustića, zasniva na nezakonitom dokazu, jer nije dokazana vjerodostojnost snimka i jer nije vršeno prepoznavanje, kao i da radnje nisu obavljane po naredbama.

Berbić je optužen za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, boreći se u Siriji na strani takozvanog ISIL-a, koji se nalazi na spisku terorističkih organizacija Ujedinjenih nacija (UN).

Kao svjedok Tužilaštva saslušan je još jedan istražilac SIPA-e, koji je kazao kako je obavljen uviđaj emisije “Mreža” emitovane na Federalnoj televiziji.

On je rekao da su po nalogu Tužilaštva evidentirali procedure pronalaska ove emisije na internetu. Naveo je da se u prilogu pod nazivom “Prisilni odgoj” govori o bosanskohercegovačkim državljanima koji su odveli kompletne porodice u Siriju. Napomenuo je da se u emisiji spominje i Berbić.

Na pitanja Odbrane na osnovu čega tvrdi da se u prilogu nalazi Berbić, takođe sa kapom i naočalama, svjedok je rekao da na poslovima borbe protiv terorizma radi pet godina i da unutar agencije razmjenjuju informacije. Na Hrustićevo insistiranje u daljim pitanjima, svjedok je kazao da je u konkretnom prilogu novinarka identifikovala Berbića.

Nastavak suđenja je zakazan za 17. septembar.

Marija Taušan


This post is also available in: English