Vijest

Optuženi za zločine u Bosanskom Novom nije pristupio u Sud BiH

28. Augusta 2020.14:22
Ročište za izjašnjenje o krivnji Željka Novakovića, kojeg optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Bosanskog Novog, nije održano jer optuženi nije pristupio u Sud Bosne i Hercegovine.

This post is also available in: English

Sud BiH. Izvor: BIRN BiH

Sudija za prethodno saslušanje Zoran Božić je rekao da Sud nije dobio informaciju od Ministarstva pravde da li je optuženom dostavljen poziv, dok je branilac Savan Zec naveo da ga Novaković nije kontaktirao, kao niti bilo ko drugi.

“Sačekat ćemo informaciju da li je optuženi primio poziv putem međunarodne pravne pomoći, nakon čega ćemo donijeti odluku o daljim mjerama, odnosno o eventualnom određivanju pritvora i raspisivanju potjernice”, kazao je sudija Božić.

Novakovića, za kojeg je Državno tužilaštvo ranije navelo da je nastanjen u Beogradu, optužnica tereti da je kao pripadnik srpskih oružanih snaga za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), teritorijalne odbrane, naoružanih skupina i paravojnih formacija sudjelovao u ubistvima, mučenju i progonu bošnjačkog civilnog stanovništva iz mjesta Ekići i Alići, gdje je 22. juna 1992. ubijeno 27 civila.

Prilikom napada na navedena sela i progona stanovništva iz njihovih kuća i domova, kako su ranije saopštili iz Tužilaštva, optuženi je lično i zajedno sa drugim osobama sudjelovao u ubistvu 27 civila, muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno odvojili od njihovih porodica, te ih tukli, mučili i zlostavljali u prisustvu njihove djece i žena.

Prema prikupljenim dokazima Tužilaštva, žrtve su prisilno dovedene na mjesto egzekucije, te su primorane da same kopaju grobnicu. Nakon toga su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja i zakopani u grobnicu.

 

Haris Rovčanin


This post is also available in: English