Vijest

U Sarajevu obilježena 25. godišnjica masakra na Markalama: Sjećanje na 43 ubijena civila

28. Augusta 2020.12:38
Porodice, prijatelji i brojni građani danas su obilježili 25. godišnjicu jednog od najtragičnijih dana u historiji Sarajeva. Od granate ispaljene 28. augusta 1995. godine sa položaja snaga pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS) ubijeno je 43 civila na sarajevskoj pijaci Markale, od čega troje djece, dok ih je lakše i teže ranjeno 84.

This post is also available in: English

Obilježavanje 25. godišnjice masakra na Markalama. Izvor: BIRN BiH

Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, kazala je da su osjećanja jednako teška kao i prije 25 godina.

“Osjećamo se tako iako je prošlo četvrt vijeka od masakra jer civilne žrtve rata nisu dobile nikakvu satisfakciju za zločin koji je počinjen. Zločinci koji su krivi za smrt civila na Markalama slobodno se šeću manjim bh. entitetom. (…) Ovo je jedan od zločina u Sarajevu gdje je ciljano ubijano civilno stanovništvo koje je godinama bilo pod opsadom”, izjavila je Karović za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), dodajući da bi tek kažnjavanjem svih nalogodavaca i izvršilaca žrtve dobile “kakvu-takvu satisfakciju”.

Za zločine počinjene u Sarajevu, koji obuhvataju i granatiranje Markala, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) na doživotnu zatvorsku kaznu osudio je Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS), te Dragomira Miloševića na 29 godina.

U presudi Galiću iz novembra 2006. godine je navedeno da ovaj masakr “predstavlja primjer granatiranja gdje su civili namjerno ciljani”.

Za terorisanje i snajperisanje građana Sarajeva, između ostalog, na doživotnu kaznu zatvora pred Haškim tribunalom osuđen je i Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), dok je prvostepenom presudom za iste zločine doživotno presuđen i Ratko Mladić, bivši komandant VRS-a. Na ovu presudu Mladiću 25. i 26. augusta su iznesene žalbe pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS).

Prema podacima Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, tokom opsade Sarajeva, koja je trajala 1.425 dana, na grad je u prosjeku svaki dan palo 329 granata. Pored stradanja u ljeto 1995. godine, na Markale je u februaru 1994. pala granata i usmrtila 68 i ranila 144 osobe, a ova dva masakra smatraju se jednim od najstravičnijih zločina koje su srpske vojne, policijske i paravojne formacije počinile u opkoljenom Sarajevu.

Na Markalama su danas, osim porodica i sugrađana, za ubijene Sarajlije cvijeće položili i predstavnici vlasti, kao i brojne delegacije.

 

Admir Muslimović


This post is also available in: English