Vijest

Haški osuđenik Bruno Stojić zatražio prijevremeno puštanje na slobodu

26. Augusta 2020.17:31
Nekadašnji ministar odbrane takozvane Herceg-Bosne Bruno Stojić, osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, zatražio je od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) prijevremeno puštanje na slobodu.

This post is also available in: English


Bruno Stojić. Izvor: MKSJ

Stojićeva advokatica Senka Nožica kazala je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da prema pravilima Haškog tribunala, kada osuđena osoba odsluži dvije trećine kazne, ima pravo podnijeti zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu.

“Tu su dva uslova – da prođe dvije trećine kazne i druga, da osoba pokaže da se rehabilitovala u periodu služenja o čemu odlučuje sud. Stojiću u januaru mjesecu ističu dvije trećine, a Haški tribunal će povodom našeg prijedloga donijeti odluku o tome da li će odobriti to privremeno puštanje ili ne”, rekla je Nožica.

Kako je navela u zahtjevu Mehanizmu, osjećaj krivice i odgovornosti za patnju žrtava pogađa Stojićevo mentalno zdravlje i “on ne pokazuje rizik od ponavljanja zločina i da njegovo puštanje nema opasnosti za javnost”.

“Sve vrijeme tokom suđenja, Stojić je pokazivao poštovanje prema svim učesnicima u istrazi uključujući svjedoke i žrtve. Štaviše, Stojić je pokazao kajanje u raznim intervencijama i mnogo prije nego što je i razmišljao o podnošenju prijave kao što je ova”, stoji u zahtjevu u kome se navodi da bi Stojić nakon puštanja živio sa porodicom u Zagrebu.

U novembru 2017. godine, Stojić i još petorica bivših zvaničnika takozvane Herceg-Bosne osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u BiH.

Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, osuđen je na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili Stojić te bivši načelnici glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković. Bivši komandant Vojne policije i ministar policije Valentin Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsjednik Komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Nedugo nakon što mu je izrečena presuda, Praljak je popio tečnost, poslije čega je prebačen u bolnicu u Haagu, gdje je kasnije preminuo.

Stojić se u haškom pritvoru nalazi od 2004. godine. Ranije Mehanizam odlučio da Stojić dvadesetogodišnju kaznu za zločine počinjene na području takozvane Herceg-Bosne služi u Austriji.

BIRN BiH je ranije pisao kako je predsjednik Mehanizma Carmel Agius je od svog imenovanja odbio tri zahtjeva haških osuđenika za prijevremeni izlazak na slobodu jer smatra da nisu pokazali znakove rehabilitacije.

This post is also available in: English