Vijest

Ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe na području Rogatice

27. Augusta 2020.15:39
Kompletni posmrtni ostaci jedne žrtve, za koju se pretpostavlja da je riječ o muškarcu stradalom 1992. godine, ekshumirani su na lokalitetu Rudo u opštini Rogatica, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

ekshumacija Rogatica
Ekshumacija na području Rogatice. Izvor: INO BiH

Kako su naveli iz INO-a, pretpostavlja se da se radi o posmrtnim ostacima žrtve bošnjačke nacionalnosti koja je na ovom području nastradala 1992. godine, kao i da je najvjerovatnije riječ o starijoj muškoj osobi.

„Posmrtni ostaci su pronađeni u vrtu porodične kuće, a do informacije da je na ovom lokalitetu ukopana žrtva proteklog rata došli su istražitelji INO u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), te Tužilaštvom BiH“, rekla je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta .

Kako su dodali, posmrtni ostaci će biti prevezeni u Centar za obdukciju i identifikaciju u Goraždu radi kriminalističko-tehničke obrade i sudsko-medicinskog vještačenja, te izuzimanja koštanih uzoraka za DNK analizu, uz pomoć koje će se sa sigurnošću utvrditi identitet žrtve.

Haris Rovčanin