Vijest

Na Sokocu uhapšeno sedam osumnjičenih za ratne zločine

16. Septembra 2020.09:59
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su po nalogu Državnog tužilaštva sedam osoba osumnjičenih za ratne zločine na području Novoseoca u općini Sokolac. Kako je potvrđeno Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), uhapšeni su Milan Tupajić, nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Sokolac, Radomir Obradović zvani Dragan, nekadašnji komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, i bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) Miladin Gašović, Jadranko Šuka, Željko Gašović te Momir i Branislav Kezunović.

This post is also available in: English


Sjedište SIPA-e. Foto: BIRN BiH

Iz Tužilaštva je saopćeno da su predmetom obuhvaćeni i pripadnik VRS-a K.N., koji boravi u Kanadi i čije će izručenje biti zatraženo, te Radislav Krstić, koji se nalazi na izdržavanju kazne u Poljskoj.

“Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo 22. septembra 1992. godine na području sela Novoseoci na Sokocu. Na teret im se stavlja zločin protiv čovječnosti, individualna i komandna odgovornost, kao i saučesništvo, učešće u zločinu i podstrekavanje istog, propisano Krivičnim zakonom BiH”, kazao je za BIRN BiH Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

Osumnjičeni se terete za ubistvo 44 civila bošnjačke nacionalnosti i progon civilnog stanovništva s navedenog područja.

“Osumnjičeni, koji su pod istragom, terete se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i nekadašnji su visoki dužnosnici Kriznog štaba Sokolac, vojske i policije, kao i izravni izvršitelji ubojstava civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci (općina Sokolac) 1992. godine”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

“Radi se o zločinu počinjenom dana 21./22. septembra 1992. godine, kada su pripadnici VRS-a izvršili napad na navedeno selo, te odvajanje muškaraca od žena i djece. Muškarci su nakon toga vojnim kamionima transportirani na lokaciju smetljišta na Ivan Polju, gdje su brutalno ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja, te zakopani na deponiji, dok su žene i djeca protjerani i transportovani na teritoriju Sarajeva. Među ubijenim osobama bilo je i malodobnih dječaka, kao i jedna žena koja je ubijena prilikom napada na selo. Najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 82 godine”, navedeno je iz Tužilaštva.

Sve žrtve, osim posmrtnih ostataka jednog ubijenog civila, otkrivene su, ekshumirane i identificirane nakon rata, te je na posmrtnim ostacima pronađeno čak 178 rana od metaka iz vatrenog oružja, saopćilo je Tužilaštvo.

“Nakon počinjenog zločina, minirana je i srušena džamija u Novoseocima, a ostaci džamije odvezeni su na smetljište i bačeni preko tijela ubijenih”, dodaje se.

Ovim predmetom je kao osumnjičeni obuhvaćen i Radislav Krstić, osuđen u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) zbog genocida u Srebrenici, a 1992. godine bio je zapovjednik 2. romanijske motorizovane brigade VRS-a, koji će biti ispitan u suradnji sa organima Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) i Poljske, gdje izdržava kaznu zatvora.

Postupajući tužitelj ispitat će osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u ovom predmetu.

Iz Tužilaštva su naknadno saopštili da su uhapšene još dvije osobe, Momčilo Pejić tokom ispitivanja u Tužilaštvu u svojstvu osumnjičenog i Aleksa Gordić koji je uhapšen na Sokocu.

* Ovaj članak je dopunjen naknadnim informacijama Tužilaštva o hapšenju još dvije osobe.

Admir Muslimović


This post is also available in: English