Vijest

Tri osobe osumnjičene za izbornu prevaru u Sanskom Mostu

16. Septembra 2020.14:13
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresli su nekoliko objekata na području Sanskog Mosta zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela izborne prijevare tokom izbora 2018. godine.


SIPA, ilustracija. Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine sumnjiči tri osobe da su, kao članovi izbornih tijela, koristile podatke preminulih osoba ili onih koji nisu izašli na izbore, te glasale umjesto njih.

“Pretres je izvršen na području Unsko-sanskog kantona zbog postojanja osnova sumnje u izvršenje krivičnog djela iz člana 154. Krivičnog zakona BiH – izborna prevara”, potvrdio je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović u telefonskoj izjavi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Miladinović nije mogao govoriti o identitetu osoba u čijem su vlasništvu pretreseni objekti.

Iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine je potvrđeno kako su pripadnici SIPA-e pretresli objekte i prostorije koje koristi troje osumnjičenih. Postupali su po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, a uz naredbu Suda BiH i uz asistenciju pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK).

“Osobe su osumnjičene da su, u svojstvu članova izbornih tijela, nezakonito glasovale koristeći podatke preminulih osoba, kao i koristeći glasove za osobe koje nisu izašle na izbore, a s ciljem da pribave što veći broj glasova za određene kandidate s područja Sanskog Mosta”, potvrdio je glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

Dodao je kako će tri osumnjičene osobe, nakon što budu privedene postupajućem tužitelju, biti ispitane, poslije čega će tužitelj donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Nezakonitosti tokom izbora u BiH u velikoj su mjeri posljedica ili su omogućene razmjenom i trgovinom mjestima u biračkim odborima kojom se koriste političke stranke, pokazala je nedavno objavljena analiza BIRN-a BiH.