Suđenje

Ališić: Čuli za bratov odlazak u Siriju

21. Septembra 2020.16:53
Na suđenju za pridruživanje stranim vojnim formacijama, braća optuženog Emira Ališića ispričala su kako su čuli o njegovom odlasku u Siriju.

Emir Ališić
Emir Ališić. Izvor: Sud BiH

Faik Ališić je kazao da je živio s bratom u prijedorskom selu Ališići. On je naveo da je njegov brat bio u Armiji Bosne i Hercegovine (ABiH), a da je poslije rata radio u policiji u Sanskom Mostu.

Dodao je da je napustio policiju, prodao mu svoj dio kuće, te se preselio u Zavidoviće, gdje se oženio izvjesnom Sadžidom.

“Tamo je bio sedam-osam godina. Za to vrijeme vidio sam ga dva-tri puta. Zadnji put sam ga vidio kad je radio fasadu u Sanskom Mostu. Više nikad ga nisam čuo ni vidio”, izjavio je svjedok.

On je rekao da mu je brat kazao da je bio u Siriji, a da je poslije od snahe čuo da je ponovo otišao.

Svjedok Ališić je ispričao da je brata odvraćao od odlaska u Siriju, kao i od druženja s ljudima koje su, kako je naveo, zvali vehabije. Dodao je da su se bili previše prepustili vjeri. On je rekao da ni drugi članovi porodice nisu odobravali odlazak u Siriju.

On je na pitanje Odbrane kazao da nije imao kontakt s bratom i da ne zna da li je zaista otišao u Siriju, osim što je tako čuo.

Faruk Ališić, takođe brat optuženog, rekao je da je radio u Sloveniji, gdje je i njegov brat Emir dolazio da radi.

On je kazao da se sa optuženim čuo dok je radio u policiji, ali da poslije odlaska i ženidbe nisu bili u kontaktu. Od drugih članova porodice je čuo za odlazak brata u Siriju.

Na pitanje Odbrane, rekao je da ne zna kako je optuženi otišao u Siriju ni da li se pridružio nekim vojnim formacijama.

Oba svjedoka su potvrdila da je optuženi bio ranjen za vrijeme rata u BiH.

Ališiću je na teret stavljeno da je u decembru 2013. otišao u Siriju, gdje se borio u jedinicama na strani takozvanog ISIL-a.

Svjedok Mario Janiček iz Ministarstva bezbjednosti BiH kazao je da se ISIL nalazi na UN-ovoj listi terorističkih organizacija.

On je naveo da je ISIL, kao otpadnička grupa “Al-Kaide”, bio prepoznat kao teroristička organizacija i ranije, a da je od 30. maja 2013. na listi kao samostalan subjekt.

Dodao je da u ministarstvu prate međunarodne mjere koje se određuju protiv terorističkih organizacija.

Nastavak suđenja je zakazan za 29. septembar, za kada će biti pozvani svi preostali svjedoci, nakon što je predsjedavajuća Sudskog vijeća Biljana Ćuković insistirala na racionalnom korištenju termina.

Marija Taušan