Vijest

Predložen pritvor za devet osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti u Novoseocima

17. Septembra 2020.12:36
Državno tužilaštvo predložilo je pritvor za devet osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Novoseoca u općini Sokolac koje su uhapšene jučer, saopćeno je iz ove institucije.


Sud BiH. Izvor: BIRN BiH

Kako je navedeno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, pritvor za devet osumnjičenih predložen je zbog opasnosti od bjekstva jer bi oni odlaskom iz BiH postali nedostupni pravosuđu BiH, te zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

“Postupajući tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, nakon ispitivanja osumnjičenih, prema Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene koji su lišeni slobode zbog zločina protiv čovječnosti u mjestu Novoseoci (općina Sokolac) 1992. godine”, naveli su iz Tužilaštva i dodali da se istraga u predmetu intenzivno nastavlja u pravcu donošenja tužiteljske odluke i podizanja optužnice.

Jučer su uhapšeni Milan Tupajić, nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Sokolac, Radomir Obradović zvani Dragan, nekadašnji komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, i bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) Miladin Gašović, Jadranko Šuka, Željko Gašović, Momir i Branislav Kezunović te vojni policajci Momčilo Pejić i Aleksa Gordić.

Osumnjičeni se terete za ubistvo 44 civila bošnjačke nacionalnosti i progon civilnog stanovništva s navedenog područja.

“Osumnjičeni, koji su pod istragom, terete se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i nekadašnji su visoki dužnosnici Kriznog štaba Sokolac, vojske i policije, kao i izravni izvršitelji ubojstava civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci 1992. godine”, saopćili su jučer iz Tužilaštva BiH.

“Radi se o zločinu počinjenom dana 21./22. septembra 1992. godine, kada su pripadnici VRS-a izvršili napad na navedeno selo, te odvajanje muškaraca od žena i djece. Muškarci su nakon toga vojnim kamionima transportirani na lokaciju smetljišta na Ivan Polju, gdje su brutalno ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja, te zakopani na deponiji, dok su žene i djeca protjerani i transportirani na teritoriju Sarajeva. Među ubijenim osobama bilo je i malodobnih dječaka, kao i jedna žena koja je ubijena prilikom napada na selo. Najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 82 godine”, navedeno je iz Tužilaštva.