Suđenje

Kasupović: Na specijalnim zadacima u Siriji

23. Septembra 2020.13:16
Na suđenju za pridruživanje stranim vojnim formacijama, zaštićeni svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je u Siriji viđao optuženog Senada Kasupovića.

This post is also available in: English

Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH
Senad Kasupović. Izvor: Sud BiH

Zaštićeni svjedok S-3 je ispričao da je u Siriji viđao lica iz BiH, među kojima i Kasupovića, kojeg je tada upoznao pod imenom Muatesim i koji mu je rekao da je iz Krajine. Naveo je da je njegov identitet saznao kada se 2016. godine vratio u BiH i kada su mu istražni organi predočili fotografije, na kojima ga je prepoznao.

Svjedočeći iz druge prostorije, S-3 je kazao da je Kasupovića i druge viđao u sirijskim gradovima Manbidž i Al-Bab od 2014. do 2016. godine. Rekao je da su imali uniforme i bili naoružani te da su išli u borbe.

“Većinom su išli na specijalne zadatke, većinom prema granici sa Irakom”, kazao je svjedok, koji nije puno govorio o svojim aktivnostima.

On je dodao da ih nije viđao često, jer su bili na ratištu. Kako je naveo, sretao ih je na ulici ili u internet kafeu.

Kasupović i drugi iz BiH, kako je naveo, bili su u jedinici koja se prvobitno zvala “Bejt Komandos”, a poslije je promijenila naziv u “El-Aksa”. Dodao je da je ta jedinica pripadala ISIL-u.

Izjavio je da je jedinicom komandovao Bajro Ikanović, a u Manbidžu je komandant bio Omer Šišani iz Čečenije.

S-3 je naveo da je Kasupović imao robinju. Pojasnio je da je riječ o jednoj od kurdskih žena koje je ISIL zarobio i poslije prodavao.

“On je bio jedini Bosanac koji je imao osobu koju je platio”, rekao je svjedok, potvrdivši da je viđao tu robinju.

Kasupovićev branilac Husein Mušić je u unakrsnom ispitivanju kazao da optuženi “skoro i ne poznaje” svjedoka.

S-3 nije želio odgovoriti na pitanje sa koliko je godina otišao u Siriju, kao ni u kojoj je jedinici bio. Rekao je da nisu “zajedno ratovali”, ali da je vidio Kasupovića kada je bio ranjavan i da je jedno vrijeme nosio fiksator.

Mušić je upitao zbog čega je u jednoj od ranijih izjava naveo da je Kasupović bio oženjen Sirijkom iz Damaska. Svjedok je kazao da to nisu njegove riječi, a branilac se složio da na toj izjavi nema potpisa svjedoka.

Kasupović je optužen da je 2013. otišao iz BiH i u Siriji se borio na strani ISIL-a, koji je proglašen terorističkom organizacijom. Navodi se da je pod imenom Muatesim učestvovao u terorističkim aktivnostima, boreći se u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila naziv u “El-Aksa”.

Na ročištu je saslušan i neuropsihijatar Omer Ćemalović, koji je obavio vještačenje uračunljivosti i sposobnosti optuženog da prati postupak.

Ćemalović je zaključio da je optuženi potpuno sposoban da učestvuje u postupku i da nema mentalnih poremećaja.

Naveo je da mu je optuženi prepričao svoj život, te da je on zaključio da se Kasupović osjeća prevarenim i izigranim, kao i da je razočaran u okolnosti u kojima se našao u Siriji.

Kasupović je upitao vještaka na osnovu čega je zaključio da on ima visok stepen radikalizacije, na šta je Ćemalović kazao da on to nije konstatovao.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. oktobar.

Marija Taušan


This post is also available in: English