Vijest

SIPA lišila slobode povratnika s ukrajinskog ratišta

22. Septembra 2020.14:14
Zbog sumnje da je sudjelovao u oružanim sukobima u Ukrajini, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) slobode je lišila 41-godišnjeg muškarca iz Banje Luke, potvrđeno je iz SIPA-e za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

This post is also available in: English


Vojnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) tokom 2014. godine. Foto: EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

Povratnik s ukrajinskog ratišta, čiji identitet SIPA nije objavila, sletio je u ponedjeljak na sarajevski aerodrom, a stigao je redovnim letom iz Beograda.

“Granična policija je rutinskom provjerom ustanovila da je raspisana potraga za njim i da mu je sud izrekao kaznu zatvora od jednog dana. Potom je Sudska policija Republike Srpske došla po njega, odvezla ga na izdržavanje kazne jednog dana i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu su ga sinoć lišili slobode”, potvrdio je Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

Osumnjičena osoba nalazi se na kriminalističkoj obradi u prostorijama SIPA-e, a potom će o njenom statusu odlučiti postupajući tužitelj.

Do sada je zbog odlaska na ukrajinsko ratište suđeno jedino Gavrilu Steviću iz Banje Luke, no Sud Bosne i Hercegovine ga je oslobodio krivice prvostepenom presudom, dok je trenutno u toku žalbeni postupak.

Prema podacima SIPA-e koji su predočeni na suđenju Steviću, na ukrajinskom ratištu proteklih godina boravilo je 12 građana Bosne i Hercegovine. SIPA je protiv svih podnijela Tužiteljstvu BiH izvještaje o počinjenom kaznenom djelu, jer je sudjelovanje na stranim ratištima zakonom zabranjeno.

Prema Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine (KZ BiH), zabranjeno je formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, pa je onome tko “organizira, rukovodi, obučava, oprema ili mobilizira pojedince ili skupine ljudi s ciljem pridruživanja, na bilo koji način, stranoj vojnoj, stranoj paravojnoj ili stranoj parapolicijskoj formaciji koje djeluju van Bosne i Hercegovine” predviđena kazna zatvora.

This post is also available in: English