Vijesti


Osuđenik za terorizam Almir Džinić uhapšen zbog razbojništva 14. Oktobra 2020. Vijest Almir Džinić, koji je ranije osuđen na godinu dana zbog odlaska na sirijsko ratište, uhapšen je zbog razbojništva u selu Srednje, nedaleko od Ilijaša, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Tužiteljstva Kantona Sarajevo.
Emir Ališić Ališić: Zaštićeni svjedok nije mogao biti priveden 13. Oktobra 2020. Suđenje Na suđenju Emiru Ališiću zbog ratovanja u Siriji, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je uložilo materijalnu dokumentaciju o službenim radnjama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i ekspertske nalaze.
Obilježavanje neobilježenih mjesta stradanja – znak solidarnosti sa žrtvama i preživjelima 13. Oktobra 2020. Vijest Grupa aktivista uz podršku Centra za nenasilnu akciju (CNA) ovog mjeseca je obilježila još pet mjesta stradanja u Bosni i Hercegovini – Brčansku Maltu u Tuzli, Omladinski dom i prostorije Fudbalskog kluba u Rapatnici kod Srebrenika, domove kulture u Drinjači i Čelopeku te lokaciju “Rašidov han” u Snagovu kod Zvornika.
Sudski proces protiv Ilije Jurišića koštao Srbiju preko 280.000 KM 13. Oktobra 2020. Vijest Republika Srbija isplatila je 145.000 eura kao naknadu za boravak u beogradskom pritvoru i troškove vođenja postupka protiv Ilije Jurišića, bivšeg pripadnika policije iz Tuzle pravosnažno oslobođenog optužbi da je naredio napad na kolonu vojnika Jugoslovenske narodne armije (JNA).
Hrvatska preuzela krivično gonjenje Zlatana Mije Jelića 13. Oktobra 2020. Vijest Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu preuzelo je krivično gonjenje Zlatana Mije Jelića, generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženog za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Mostaru 1993. i 1994. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.
Istražna komisija: Zbog stanja u pravosuđu novinari se osjećaju nesigurno i nezaštićeno 12. Oktobra 2020. Vijest Predstavnici novinarskih udruženja na saslušanju pred Privremenom istražnom komisijom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama kazali su da se medijski djelatnici u državi osjećaju nesigurno i nezaštićeno, da je sve više nekažnjenih napada na novinare, kao i da je stanje u pravosuđu vrlo loše.
Amir Zukić. Foto: BIRN BiH Amir Zukić i ostali: Suđenje odgođeno zbog tehničkih problema 12. Oktobra 2020. Suđenje Suđenje Amiru Zukiću i ostalima za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima pred Općinskim sudom u Sarajevu odgođeno je zbog tehničkih problema u sudnici.
Miletić: Predstavljeni kontakti pronađeni u telefonima 9. Oktobra 2020. Suđenje Na obnovljenom suđenju sutkinji Azri Miletić, optuženoj za primanje dara, vještak informatičke struke nastavio je predstavljati podatke o komunikaciji lica u ovom predmetu.  
Iduće sedmice izricanje presude za genocid u Srebrenici 9. Oktobra 2020. Vijest Sud Bosne i Hercegovine će naredne sedmice izreći prvostepenu presudu Srećku Aćimoviću, bivšem komandantu Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) optuženom za genocid u Srebrenici.
Podignuta optužnica protiv Zorana Malinića zbog pomaganja u genocidu 9. Oktobra 2020. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Zorana Malinića, bivšeg komandanta bataljona Vojne policije 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), koja ga tereti za pomaganje u srebreničkom genocidu.