Suđenje

Miletić: Predstavljeni kontakti pronađeni u telefonima

9. Oktobra 2020.16:48
Na obnovljenom suđenju sutkinji Azri Miletić, optuženoj za primanje dara, vještak informatičke struke nastavio je predstavljati podatke o komunikaciji lica u ovom predmetu.  
Azra Miletić. Foto: BIRN BiH

Irhad Kos iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predstavio je pred Opštinskim sudom u Sarajevu podatke o telefonskim kontaktima zabilježenim na izuzetim telefonima Rame Brkića i Senada Šabića.

Brkić i Šabić su prvobitno bili optuženi u ovom predmetu s Azrom Miletić, ali je postupak protiv njih razdvojen zbog bjekstva.

Na pitanja sarajevskog kantonalnog tužioca Seada Kreštalice, vještak Kos je predstavljao zabilježene pozive i poruke na telefonima Brkića i Šabića, kako međusobne tako i sa drugim licima.

Kontakti su zabilježeni u 2011., 2014. i 2015. godini. Optužnica obuhvaća događaje iz 2014. i 2015. godine. Tužioca je interesovalo zbog čega je u nekim telefonima – a od Šabića ih je oduzeto šest – prikazana samo 2011. godina.

Vještak je kazao da postoji mogućnost da je na nekom telefonu pogrešno namješteno vrijeme ili da se koriste fabričke postavke, ali da on to ne može tvrditi sa sigurnošću.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, Kos je rekao da je izvlačenje podataka iz oduzetih telefona i računara optužene obavio na osnovu smjernica koje, kao i u drugim slučajevima, dobija od istražilaca ili tužioca.

Braniteljicu Jesenku Rešidović je interesovalo da li vještak zna zbog čega su bitni određeni izuzeti dokumenti računara Miletićeve koji se tiču drugih predmeta a ne predmeta “Brkić i Šabić”. Kos je kazao da ne zna.

Na zahtjev Odbrane otvarani su dokumenti iz fajlova i, kako je predočeno, riječ je o komunikaciji između pravne savjetnice u Sudu BiH i sudije Miletić, te drugih sudija, a u vezi sa odlukama u predmetima.

Vještak je rekao da nije zapazio da su Brkić i Šabić komunicirali sa Miletić.

Rešidović je kazala da suštinski nema prigovora na dokaze o ovim komunikacijama, ali da smatra da nije riječ o vještačenju nego o analizi. Ona je prigovorila na sve što je vještačeno a nije relevantno za ovaj predmet, što, prema njenim riječima, pokazuje nezakonito vođenje postupka.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u aprilu 2018. ukinulo prvostepenu presudu kojom je Miletić bila osuđena na dvije i po godine zatvora, a dalje vođenje postupka preneseno je na Opštinski sud u Sarajevu.

Saslušanjem vještaka Optužba je okončala dokazni postupak, a nastavak suđenja zakazan je za 23. oktobar.

Marija Taušan