Vijesti


Zbog suđenja komšije od Vlasenka okreću glavu 21. Oktobra 2020. Vijest Rade Vlasenko, koji je pravosnažno oslobođen optužbe da je počinio zločin protiv čovječnosti na području Prijedora i tužio BiH za naknadu štete tražeći 20.000 KM, kazao je kako je sudski postupak protiv njega uticao na njegove odnose s porodicom i prijateljima, te da komšije od njega “okreću glavu”.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Na suđenju Kasupoviću za ratovanje u Siriji uloženi materijalni dokazi 21. Oktobra 2020. Suđenje Na suđenju Senadu Kasupoviću, optuženom za ratovanje u Siriji, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je nekoliko materijalnih dokaza.
Ukinut pritvor Radetu Gariću, optuženom za progon Bošnjaka 20. Oktobra 2020. Vijest Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je pritvor Radetu Gariću, optuženom za zločine počinjene na području Vlasenice, te mu odredio mjere zabrane.
Emir Ališić Ališić: Eksplozivni pojas zbog bezbjednosti 20. Oktobra 2020. Suđenje Na suđenju Emiru Ališiću za ratovanje u Siriji, zaštićeni svjedok S-2 ispričao je kako je optuženog viđao u Siriji sa oružjem i u uniformi, te da je u gradu Nimbidžu primijetio oko Ališićevog pasa samoubilački pojas.
Bh. pismo podrške umjetnicima iz Srbije: Zaštititi napadnute kolege i omogućiti slobodu govora 19. Oktobra 2020. Vijest Bosanskohercegovački umjetnici su uputili pismo podrške povodom napada na režisera i glumačku postavu predstave “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo”, kao i nakon uništenja izložbe o tuzlanskoj Kapiji “I kad boli, istina je lijek” i radova karikaturista u Beogradu, zatraživši od nadležnih institucija u Srbiji da zaštite napadnute umjetnike i omoguće slobodu govora.
Sarajevska advokatica traži sudsko preispitivanje odluke o nošenju maski 19. Oktobra 2020. Vijest Advokatica Nina Kisić uložila je apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zbog naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo o obaveznom nošenju zaštitnih maski, smatrajući da je “nekonkretna i nepredvidiva”, donesena u nejasnoj proceduri te se ne radi o zakonu, potvrdila je ona za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Tužilaštvo BiH zatražilo kažnjavanje svjedoka Asima Sarajlića 19. Oktobra 2020. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je kažnjavanje Asima Sarajlića zbog neispunjavanja obaveza svjedoka u predmetu koji se vodi protiv Fadila Novalića i drugih.
Šahman ostala kod zahtjeva da joj se isplati 47.500 KM nematerijalne štete 19. Oktobra 2020. Vijest Na ročištu po tužbi Bilsene Šahman protiv Bosne i Hercegovine, njena punomoćnica je u završnoj riječi zatražila od Suda da u cijelosti usvoji tužbeni zahtjev kojim, zbog neosnovanog lišenja slobode i nanošenja duševne boli, traži da joj se isplati iznos od 47.500 konvertibilnih maraka (KM) nematerijalne štete, dok je Pravobranilaštvo BiH osporilo taj tužbeni zahtjev. Šahman je oslobođena krivnje za ometanje rada pravosuđa.
Tuzlansko Tužilaštvo pokreće istragu o izbornim prevarama 16. Oktobra 2020. Vijest Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) donijelo je naredbu o provođenju istrage za krivično djelo “izborna prevara” koje je 2016. godine prijavio Jasmin Habul, koji je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije govorio o ovom slučaju.
Kod Bratunca ekshumirani posmrtni ostaci dvije žrtve 16. Oktobra 2020. Vijest Posmrtni ostaci dvije žrtve iz proteklog rata pronađeni su danas prilikom ekshumacije na lokalitetu Voljevica (općina Bratunac), saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).