Vijest

Osuđenik za terorizam Almir Džinić uhapšen zbog razbojništva

14. Oktobra 2020.15:03
Almir Džinić, koji je ranije osuđen na godinu dana zbog odlaska na sirijsko ratište, uhapšen je zbog razbojništva u selu Srednje, nedaleko od Ilijaša, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Tužiteljstva Kantona Sarajevo.

This post is also available in: English


Tužiteljstvo Kantona Sarajevo. Foto: BIRN BiH

Tri su osobe, prema priopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), osumnjičene da su počinile razbojništvo nad uposlenikom na benzinskoj postaji u Srednjem tako što su, “uz prijetnju pištoljem, otuđile određenu sumu novca, a potom se putničkim motornim vozilom udaljile u pravcu Semizovca”. Automobil je zaustavljen u Semizovcu, gdje su lišeni slobode. Tokom pretresa automobila “pronađena je i oduzeta određena suma novca, jedan gasni pištolj marke ‘EKOL P29’ cal. 9 mm i jedan kačket”, potvrdila je policija.

“Osobe lišene slobode predane su jučer [utorak] u nadležnost postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo”, naveo je Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo, u odgovoru BIRN-u BiH.

Iz Tužiteljstva Kantona Sarajevo je potvrđeno da su pred tužioca privedeni osumnjičeni Almir Džinić, Abaz Sadiković i Esad Hasanbašić.

Džinić je pred Sudom BiH 2016. godine osuđen na godinu dana zatvora zbog sudjelovanja u borbama na sirijskom ratištu.

Sud BiH je tada prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je Džinić postigao s Tužiteljstvom.

Prema optužnici, Džinić je krajem 2013. godine zajedno s obitelji otputovao u Tursku, odakle se prebacio na područje Sirije i pridružio paravojnim strukturama Islamske države Iraka i Levanta (ISIL). U oružanim sukobima na području Sirije sudjelovao je sve do srpnja 2016. godine, navelo je Tužiteljstvo BiH.

Sud je u obrazloženju odluke naveo kako je sporazum o priznanju krivnje prihvaćen zbog “specifičnih okolnosti slučaja koje imaju karakter osobito olakšavajućih okolnosti”.

“Sud je posebno cijenio činjenicu da je optuženik odveden u Siriju 2013. godine kao maloljetnik, koji je pobjegao s ratišta, priznao učešće u terorističkim formacijama ISIL-a i izrazio iskreno kajanje”, priopćeno je iz Suda BiH.

This post is also available in: English