Suđenje

Amir Zukić i ostali: Suđenje odgođeno zbog tehničkih problema

12. Oktobra 2020.11:28
Suđenje Amiru Zukiću i ostalima za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima pred Općinskim sudom u Sarajevu odgođeno je zbog tehničkih problema u sudnici.

Amir Zukić. Foto: BIRN BiH 

Službenica Općinskog suda kazala je da samo u sudnicu “broj 3” može stati veći broj ljudi imajući u vidu epidemiološku situaciju s koronavirusom, a u toj sudnici pojavili su se problemi tehničke prirode koji nisu mogli biti otklonjeni.

“Čekamo firmu koja servisira opremu, a suđenje će naknadno biti zakazano”, rekla je službenica Suda novinarima i drugim prisutnima.

Zukiću se sudi skupa sa Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem, Esedom Džananovićem i Asimom Sarajlićem, za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Suđenje im je počelo u maju 2017. godine.

U optužnici, podignutoj prije tri godine, navedeno je kako su Zukić i Bibić tokom 2016. organizirali grupu, kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama “Elektrodistribucije” pri “Elektroprivredi BiH”. Nakon toga su, koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića, koji se istom optužnicom tereti za zloupotrebu položaja, realizirana nezakonita zapošljavanja u “Elektroprivredi”.

“Bibić i Zukić su od 1. aprila do 24. augusta 2016. ostvarili niz telefonskih komunikacija, odnosno 188 SMS-ova i niz poziva u kojima su dogovarali zapošljavanja i koristili termin ‘projekat’. Potom su se dogovorili da grupi pridruže osobe koje bi na terenu pronalazili i sklapali dogovore s onima koji bi za zaposlenje dali novac u iznosima od 16.000 do 19.000 maraka i druge neutvrđene iznose”, stoji u optužnici.

Ista optužnica tereti Asima Sarajlića i Mirsada Kukića za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Seida Fazlagića zbog pomoći počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Fazlagić je nakon priznanja krivice osuđen na osam mjeseci zatvora, a postupak protiv Kukića je zbog njegovog zdravstvenog stanja razdvojen, te mu se sudi u odvojenom postupku.

Albina Sorguč