Vijesti


Amir Zukić. Foto: BIRN BiH Amir Zukić i ostali: Suđenje odgođeno zbog tehničkih problema 12. Oktobra 2020. Suđenje Suđenje Amiru Zukiću i ostalima za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima pred Općinskim sudom u Sarajevu odgođeno je zbog tehničkih problema u sudnici.
Miletić: Predstavljeni kontakti pronađeni u telefonima 9. Oktobra 2020. Suđenje Na obnovljenom suđenju sutkinji Azri Miletić, optuženoj za primanje dara, vještak informatičke struke nastavio je predstavljati podatke o komunikaciji lica u ovom predmetu.  
Iduće sedmice izricanje presude za genocid u Srebrenici 9. Oktobra 2020. Vijest Sud Bosne i Hercegovine će naredne sedmice izreći prvostepenu presudu Srećku Aćimoviću, bivšem komandantu Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) optuženom za genocid u Srebrenici.
Podignuta optužnica protiv Zorana Malinića zbog pomaganja u genocidu 9. Oktobra 2020. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Zorana Malinića, bivšeg komandanta bataljona Vojne policije 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), koja ga tereti za pomaganje u srebreničkom genocidu.
U Beogradu izložba o zločinu na tuzlanskoj Kapiji: “I kad boli, istina je lijek” 9. Oktobra 2020. Vijest Dokumenti sa suđenja Novaku Đukiću, koji je pravosnažno osuđen za zločin na tuzlanskoj Kapiji počinjen 1995. godine i koji se nalazi u bjekstvu u Srbiji, bit će prikazani na izložbi pod nazivom “I kad boli, istina je lijek”, koja se večeras, 9. oktobra, otvara u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju u organizaciji Fondacije “Istina pravda pomirenje”. Krajnji cilj ove izložbe je pomirenje, do koga će, smatraju organizatori, doći prihvatanjem i saznanjem istine o dešavanjima u proteklom ratu.
Debevec pred Istražnom komisijom o pravosuđu: VSTV sve više postaje otuđeni centar moći 8. Oktobra 2020. Vijest Stanje u bosanskohercegovačkom pravosuđu je zabrinjavajuće, možda čak i alarmantno, zbog čega su potrebne korjenite promjene, ocijenio je predsjednik Suda BiH Ranko Debevec na svjedočenju pred Privremenom istražnom komisijom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama.
Za kadar u Odjelima za podršku svjedocima ratnih zločina EU obezbijedila četiri miliona eura 8. Oktobra 2020. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) uputilo je poziv svim pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine da iskažu prioritete i potrebe za kadrom u 22 odjela za podršku svjedocima, u cilju efikasnijeg i kvalitetnog rada na predmetima ratnih zločina, što je navedeno kao neophodno i u nedavno usvojenoj Revidiranoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina.
Mektić i ostali: Golijaninova preporuka 8. Oktobra 2020. Suđenje Svjedoci Državnog tužilaštva ispričali su na suđenju Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu polažaja kako su Ministarstvu bezbjednosti Bosne i Hercegovine pružali usluge štampanja materijala.
Zločin bez kazne: Sjećanje na devet osoba ubijenih prije 25 godina u Živinicama 8. Oktobra 2020. Vijest U izbjegličkom naselju Karaula u Živinicama na današnji dan prije 25 godina od granate je ubijeno devet civila, od kojih su njih sedmero bili djeca starosti od dvije do deset godina. Majka najmlađe žrtve – djevojčice koja je u vrijeme kobnog granatiranja imala svega 22 mjeseca – kazala je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kako se porodice osjećaju nevidljivima zbog odnosa pravosuđa, jer nakon toliko godina niko od odgovornih nije procesuiran.
Završena rasprava na disciplinskom postupku protiv “zviždača” Emira Mešića 8. Oktobra 2020. Vijest U centrali Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) u Banjaluci završena je rasprava u disciplinskom postupku koji ova institucija vodi protiv Emira Mešića, koji ima status “zviždača”. Mešić se tereti da je svojim medijskim istupima, u kojima je upozoravao na nepravilnosti, “nanio štetu ugledu ove institucije”.