Vijesti


Ljudska prava tokom pandemije u fokusu Sedmog regionalnog foruma o vladavini prava 16. Oktobra 2020. Vijest Izvršna vlast ne smije imati završnu riječ u ograničavanju ljudskih prava tokom pandemije, jedan je od zaključaka Sedmog regionalnog foruma o vladavini prava u Jugoistočnoj Evropi, koji se ove godine održava u posebnim okolnostima i na temu “COVID-19 i prava zaštićena Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”.
Zbog prijetnje po državnu sigurnost protjerano sedam stranih državljana 16. Oktobra 2020. Vijest Služba za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine je tokom ove godine od nadležnih sigurnosnih agencija dobila informacije da 16 stranih državljana predstavljaju prijetnju javnom poretku ili sigurnosti naše zemlje.
Državni parlament proširuje vozni park na 18 službenih vozila 15. Oktobra 2020. Vijest Parlament Bosne i Hercegovine raspisao je javnu nabavku tri službena automobila u vrijednosti većoj od 280.000 maraka bez PDV-a, čime će vozni park ove državne institucije – koji je već vrijedan gotovo milion maraka – porasti na ukupno 18 službenih limuzina, pokazuju podaci Baze službenih automobila.
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Usvojene izmjene zakona za upis djece povratnika iz Sirije u matične knjige 15. Oktobra 2020. Vijest Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) su na današnjoj sjednici usvojili Prijedlog zakona o dopunama Zakona o vanparničnom postupku, kojim će se omogućiti upis djece povratnika sa sirijskog ratišta u matičnu knjigu rođenih.
Na Graničnom prijelazu Rača izvršena primopredaja posmrtnih ostataka pet žrtava 15. Oktobra 2020. Vijest Na osnovu Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba sklopljenog između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, izvršena je primopredaja posmrtnih ostataka pet preliminarno identifikovanih žrtava proteklog rata ekshumiranih u Sarajevu i Beogradu.
Beograd: Nebojša Stojanović osuđen zbog ubistva ratnog zarobljenika u BiH 15. Oktobra 2020. Vijest Pripadnik srpske paravojne formacije Nebojša Stojanović osuđen je pred Višim sudom u Beogradu na osam godina zatvora zbog ubistva zarobljenog pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u selu Kožuhe kod Doboja u Bosni i Hercegovini u maju 1992. godine.
“Šetnja za sve”: Nasilje društva i porodice nad LGBTI osobama povećano tokom pandemije 14. Oktobra 2020. Vijest Nasilje nad LGBTI osobama i BH Povorka ponosa centralne su teme Panela “Šetnja za sve” održanog večeras u Sarajevu, na kome je upozoreno da pripadnici i pripadnice ove populacije svakodnevno trpe diskriminaciju i psihičko i fizičko nasilje kako društva, tako i vlastitih porodica.
Tadić pred Istražnom komisijom: Situacija u Tužiteljstvu BiH nije idealna 14. Oktobra 2020. Vijest Situacija u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine nije idealna, izjavila je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić na svjedočenju pred Privremenom istražnom komisijom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu, tokom kojeg je dodala kako je kritična prema tužiteljima i saradnicima, ali da smatra kako ima prostora da se Tužiteljstvo popravi te da će “do kraja godine biti vidljivi rezultati”.
Predstavljen priručnik za rad na izgradnji pomirenja u BiH i regionu 14. Oktobra 2020. Vijest Karuna Centar za izgradnju mira i četiri druge mirovne organizacije iz Bosne i Hercegovine predstavile su danas “Priručnik o društvenoj transformaciji i pomirenju” za sve one koji se bave pomirenjem u BiH i regionu, čime je završen dvogodišnji projekat “Društvena transformacija i pomirenje”.
Ekshumirani posmrtni ostaci tri žrtve na području Novog Goražda 14. Oktobra 2020. Vijest Posmrtni ostaci najmanje tri žrtve proteklog rata ekshumirani su na lokalitetu Jabučko sedlo (općina Novo Goražde), saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).