Suđenje

Ališić: Zaštićeni svjedok nije mogao biti priveden

13. Oktobra 2020.16:29
Na suđenju Emiru Ališiću zbog ratovanja u Siriji, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je uložilo materijalnu dokumentaciju o službenim radnjama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i ekspertske nalaze.

Emir Ališić
Emir Ališić. Izvor: Sud BiH

U nastavku suđenja bilo je planirano da bude saslušan zaštićeni svjedok S-2, ali kako je rekla sudija Biljana Ćuković, pripadnici SIPA-e “nisu ga mogli privesti”.

Dodala je da će naknadno biti dostavljena službena zabilješka o razlozima nemogućnosti privođenja.

Na prošlom ročištu je odgođeno saslušanje četiri svjedokinje, povratnice iz Sirije, jer su, kako je rečeno, u lošem psihičkom stanju.

Tužiteljica Biljana Golijanin je na današnjem ročištu kazala da je izdata naredba za vještačenje njihove sposobnosti da svjedoče u ovom predmetu.

Golijanin je u spis uložila 26 materijalnih dokaza, uglavnom zapisnika o službenim radnjama koje je preduzimala SIPA, te nekoliko ekspertskih nalaza.

Ališić je optužen za pridruživanje stranim vojnim formacijama. Na teret mu je stavljeno da je u decembru 2013. otišao u Siriju, gdje se borio u jedinicama na strani takozvanog ISIL-a, koji su Ujedinjene nacije (UN) svrstale u terorističke organizacije.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. oktobar, kada će ponovo biti pozvan S-2.

Marija Taušan