Suđenje

Zatražen pritvor za Dupovca i Mutapa zbog ometanja istrage o stradanju Dženana Memića

3. Februara 2021.12:54
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je određivanje pritvora Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, osumnjičenima za organizirani kriminal i ometanje istrage o stradanju Dženana Memića.


Protesti nakon smrti Dženana Memića, arhiv. Foto: BIRN BiH

Mjera pritvora je zatražena zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i naročitih okolnosti krivičnog djela zbog kojih bi boravak osumnjičenih na slobodi izazvao uznemirenje građana i javnosti.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao da je Državno tužilaštvo došlo do velikog broja materijalnih dokaza, kao i svjedoka, na osnovu čega, kako je rekao, Sud BiH može van svake sumnje utvrditi postojanje krivice kod osumnjičenih.

Obrazlažući prijedlog, on je iznosio činjenice o novcu koji je nuđen za kupovinu automobila Renault Clio zelene boje.

“Neće vam se desiti ništa s policijom, samo nemojte počiniti ubistvo”, pročitao je Hasanspahić dio iskaza iz istrage koji se odnosi na spomenuti automobil.

Odlukom Suda, imena svjedoka iz iskaza zabranjeno je objavljivati u ovoj fazi.

On je istakao da je neophodno da osumnjičeni budu u pritvoru, jer su tokom istrage došli do informacija za šta se terete, ali i podataka o osobama koje ih terete, te smatra da mogu utjecati na tok istrage.

”Kud ćete, časni sude, veću opasnost od ove (…) kad su došli do dvije osobe iz predmeta, jasno je da bi došli i do drugih”, kazao je Hasanspahić.

Tužilac je rekao da je tokom pretresa prostorija Mutapa pronađen veći broj dokaza poput telefona, SMS kartica, CD-ova, kao i dnevnika u kojem su vođene bilješke o toku istrage.

On je dodao da je ovom istragom obuhvaćen veći broj osoba od trenutno osumnjičenih i da je neophodno da osumnjičeni budu u pritvoru dok ona traje, kao i da bi boravak na slobodi mogao negativno uticati na građane i dovesti do novih protesta.

Ermin Gačanović, branilac Dupovca, naveo je da je zabrinut što u publici mogu sjediti svjedoci i eventualno se upoznati s pronađenim dokazima, te da “ovo što radi Tužilaštvo nije istraga, nego gruba zloupotreba institucija BiH”.

On je od Suda tražio da prijedlog Tužilaštva odbaci kao nedopušten ili odbije kao neosnovan, ali ostavlja mogućnost i blažih mjera zabrane koje se odnose na putovanje van mjesta boravka, te komuniciranje sa određenim osobama.

Nina Kisić, braniteljica osumnjičenog Mutapa, također je zatražila odbijanje prijedloga za pritvor ili mjere zabrane.

Ona je istakla da osumnjičeni nije obaviješten o tome šta mu se stavlja na teret, a da je tokom tri saslušanja dobio različite informacije, što je protivno zakonu.

Kisić je kazala da je veliki problem za Odbranu to što im Tužilaštvo BiH nije dostavilo sve dokaze uz prijedlog za pritvor.

Sud BiH će u zakonom predviđenom roku dostaviti odluku o prijedlogu za pritvor.

Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao, uhapšeni su 1. februara.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da se aktivnosti provode u predmetu na kojem rade duži vremenski period, a odnosi se na “krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u februaru 2016. godine”.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH još uvijek nije donio pravosnažnu presudu.

Nakon Dženanove smrti, njegov otac i porodica su organizovali brojne proteste, nezadovoljni rezultatima istrage policije i tužilaštva u Sarajevu.

 

 

Azra Husarić Omerović