Vijest

Obustavljena istraga protiv Zvorničanina koji se povezivao sa sirijskim ratištem

2. Februara 2021.15:03
Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske je zbog nedostatka dokaza obustavilo istragu protiv Abidina Mehmedovića, koji je u decembru 2018. godine bio uhapšen na području Zvornika zbog sumnje da je počinio krivično djelo “formiranje i obučavanje grupe radi pridruživanja stranim terorističkim organizacijama”, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

This post is also available in: English


Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske

“Uvidom u evidencije koje vodi Posebno odjeljenje Republičkog javnog tužilaštva, utvrđeno je da je republički javni tužilac obustavio istragu protiv Mehmedović Abidina jer nije bilo dovoljno dokaza da je osumnjičeni učinio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret”, naveli su u Republičkom javnom tužilaštvu.

Pripadnici Policijske uprave Zvornik su, u saradnji sa službenicima Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP RS), sredinom decembra 2018. uhapsili Mehmedovića zbog sumnje da se dovodio u vezu sa sirijskim ratištem.

Prilikom pretresa kuće, pomoćnih objekata i automobila, kako su tada rekli u policiji u Zvorniku, pronađeno je i oduzeto više mobilnih telefona, SIM kartica, računara i dokumentacije koja se može dovesti u vezu sa krivičnim djelom, a osumnjičeni je nakon kriminalističke obrade pušten da se brani sa slobode.

Iz MUP-a RS-a kažu da su građane koji su se borili na stranim ratištima procesuirali Tužilaštvo i Sud BiH te Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), dok je MUP pružao svu operativnu tehničku podršku, kao i da su razmjenjivane informacije sa drugim sigurnosnim agencijama u BiH.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u protekle tri godine evidentiralo tri krivična djela “javno podsticanje na terorističke aktivnosti” iz Krivičnog zakona RS-a, zbog čega su podnesena tri izvještaja protiv tri osobe, uz dopunu izvještaja protiv jedne osobe zbog finansiranja terorističke aktivnosti, potvrdili su za BIRN BiH. U istom periodu podnesen je izvještaj i protiv jedne osobe zbog djela “javno podsticanje na terorističke aktivnosti” koje podliježe Krivičnom zakonu BiH.

Za krivično djelo “formiranje i obučavanje grupa radi pridruživanja stranim terorističkim organizacijama” Krivični zakon RS-a predviđa kaznu u rasponu od šest mjeseci do 15 godina.

Zbog vrbovanja, pokušaja odlaska i boravka na sirijskom ratištu, Sud BiH je do sada u 19 predmeta osudio 28 osoba na ukupno 58 godina i dva mjeseca zatvora, dok je jedna osoba oslobođena optužbi za ratovanje u Ukrajini.

Neda Vukadin


This post is also available in: English