Vijest

Kosovo: Zatraženo otvaranje muzeja posvećenog djeci ubijenoj u ratu

3. Februara 2021.12:01
Porodice dece ubijene tokom rata na Kosovu, koje su za izložbu u Prištini donirale fotografije i lične stvari svoje dece, traže da se otvori muzej koji će čuvati sećanje na tu decu.

This post is also available in: English


Fotografije dece na izložbi „Bilo jednom, ne ponovilo se“ u Prištini, maj 2019. Foto: EPA-EFE/Valdrin Xhemaj

Dea Dedi, menadžerka izložbe koju je organizovao Fond za humanitarno pravo kaže da porodice dece ubijene za vreme rata na Kosovu traže da se pronađe prostor koji bi omogućio da ona ostane trajno otvorena.

Na izložbi „Bilo jednom, ne ponovilo se” koja je postavljena u biblioteci Hivzi Sulejmani u Prištini, izložene su fotografije, lični predmeti, odeća i igračke dece ubijene tokom rata 1998-99.

„Postoje veliki zahtevi da izložba ostane trajno otvorena”, ističe Dedi.

Izložbu koja je organizovana u znak sećanja na ubijenu (1.024) i nestalu (109) decu, od njenog otvaranja 2019. godine je posetilo nekoliko hiljada ljudi.

Dedi objašnjava da i druge porodica žele da daju predmete koji će biti izloženi, ali da im je potreban veći prostor.

FHP Kosovo je od vlasti zatražio da im se obezbedi stalni prostor za ovu izložbu, ali, kako kaže Dedi, do sada im nisu odgovorili ni iz Ministarstva kulture, ni iz državnog muzeja.

„Pretvaranje (izložbe) u muzej bilo bi najprikladnije, uzimajući u obzir da na Kosovu nema na kome bi se moglo informisati o ratu i žrtvama”, naglašava ona.

Dedi ističe da portreti dece imaju snažan uticaj.

„Kada pogledate izložbu, ne možete ostati ravnodušni. Svako iskustvo je jedinstveno. Nasmejani portreti na zidu podsećaju i na sopstvenu odgovornost”, ističe ona.

Dodaje i da je postavka više memorijal, da nije u pitanju samo izložba.

„To nije učinjeno samo u znak sećanja na žrtve i preživele, već i u cilju traganja za istinom”, kazala je ona.

Serbeze Haxhiaj


This post is also available in: English