Općina Ribnik nabavlja vozilo od 48.000 KM sa usko određenim dimenzijama

3. Februara 2021.09:28
Sredinom januara Općina Ribnik pokrenula je tender za nabavku novog putničkog automobila vrijednosti 47.863 KM bez PDV-a, sa usko postavljenim specifikacijama vozila, što bi, prema mišljenju stručnjaka, moglo ograničiti konkurenciju.


Službeni auto, ilustracija. Foto: BIRN BiH

Prema Zakonu o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, tenderi moraju biti pripremljeni tako da omoguće što veću konkurenciju i nije dozvoljeno karakteristikama ograničavati broj mogućih ponuđača, odnosno na taj način sugerisati željenog proizvođača ili model automobila.

Dimenzije vozila poput dužine ili širine u tenderu Općine Ribnik postavljene su u razmacima od tek po pet milimetara.

Damjan Ožegović iz Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TI BiH) kaže za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da dimenzije, u kombinaciji s drugim traženim specifikacijama, mogu da sugerišu koji se automobil želi kupiti.

“Generalno, ugovorni organi postavljaju takve specifikacije sa odstupanjima od nekoliko centimetara, u ovom slučaju po samo pet, gdje zapravo samo jedna vrsta automobila, jedan model može to da ispoštuje, i po pravilu, iako postoji više dobavljača, uvijek je to predviđeno za jednog, da li cijenom, da li količinom vozila koja se nabavljaju”, kaže Ožegović, za koga je u ovoj nabavci koja se provodi tokom pandemije sporan i iznos koji se izdvaja.

Pojedine dimenzije kao što su dužina, širina i visina vozila te međuosovinski razmak su u rasponima od po pet milimetara, zbog čega je u Bazi službenih automobila BIRN-a BiH ovaj tender izdvojen.

Na osnovu odluka Ureda za razmatranje žalbi BiH, kao i mišljenja revizora o ispravnim i lošim praksama kupovine automobila, u BIRN-ovoj Bazi službenih automobila izdvojeni su tenderi koji u traženim specifikacijama mogu ograničiti konkurenciju i sugerisati na određenog proizvođača, ili u drugom dijelu tendera odstupaju od pozitivne prakse nabavki vozila.

Od druge opreme, između ostalog, vozilo za Općinu Ribnik treba da posjeduje pomoć za održavanje vozila u traci, sistem zaključavanja, otključavanja i pokretanje motora bez ključa, podršku za leđa kod prednjih sjedišta te upozorenje na nadolazeću prepreku.

U Općini Ribnik smatraju da su ispoštovali sve elemente tendera te u odgovoru BIRN-u BiH naglašavaju kako je tender transparentno objavljen na Portalu javnih nabavki i dostupan svim zainteresovanim ponuđačima. U odgovoru su iz Općine Ribnik naveli kako ne razumiju konstataciju o usko postavljenim specifikacijama.

Rok za slanje ponuda na tender istekao je 25. januara.

Objasnili su da se automobil kupuje jer Općina trenutno na raspolaganju ima dva automobila – Škodu Fabiju, prozvedenu 2011. godine, sa pređenih 350.000 kilometara, i Škodu Octaviju, proizvedenu 2017. godine, sa pređenih 200.000 kilometara.

Kako su objasnili, u međuvremenu je ova općina osnovala Centar za socijalni rad, Turističku zajednicu, Kulturno-sportski centar, Javnu predškolsku ustanovu i Vatrogasno društvo, a nijedna od ovih ustanova ne posjeduje službena vozila, već koriste automobile Općine Ribnik.

Na zvaničnoj stranici Općine stoji da na području Ribnika živi oko 9.300 stanovnika.

Prema Zakonu o javnim nabavkama BiH, tehničke specifikacije ne smiju upućivati na jednog proizvođača, a godinama revizori i nevladine organizacije upozoravaju da definisanje kriterija poput dimenzija može dovesti do toga da nemaju svi ponuđači mogućnost učešća u tenderu.

Ožegović objašnjava da je nedostatak zakona taj što se na specifikacije mogu žaliti samo ponuđači. Podaci Baze službenih automobila pokazuju da se na veliki broj tendera za nabavku automobila u konačnici prijavi samo po jedna kompanija.

Institucije i javne ustanove ili kompanije u BiH, prema podacima Baze službenih automobila BIRN-a BiH, godišnje potroše oko 50 miliona maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje otpada petina godišnjih izdvajanja. U Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila.

Objavljivanje ovog teksta je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.