Vijest

Odbijena apelacija Momira i Petra Tasića, osuđenih za zločine u Višegradu

2. Februara 2021.10:05
Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Momira i Petra Tasića koji su osuđeni na ukupno 19 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen u junu 1992. godine na području Višegrada.

This post is also available in: English


Ustavni sud BiH. Foto: Ustavni sud

Sud Bosne i Hercegovine osudio je pravosnažno Momira Tasića na 14, a Petra Tasića na pet godina zatvora.

Apelaciju su podnijeli njihovi advokati Nenad Rubež, branilac Momira Tasića i Petko Pavlović, branilac Petra Tasića zbog povrede prava na pravično suđenje.

“Ustavni sud zaključuje da nema povrede prava na pravično suđenje kada su osporene presude obrazložene i jasne, kada način na koji je utvrđeno činjenično stanje i izvršena ocjena dokaza ne odaje utisak proizvoljnosti, kada ništa ne upućuje na povredu prava na pravičan postupak u cjelini, te kada odluka nije zasnovana na nezakonitim dokazima niti je apelantima uskraćeno pravo na odbranu”, navodi se u odluci donesenoj i objavljenoj 12. januara 2021. godine.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 6. septembra 2018. godine Momir Tasić je osuđen na 14 godina zatvora zbog prisilnog nestanka civila, kao i za silovanje, a Petar Tasić na deset godina zbog odvođenja bošnjačkih civila. Istom presudom Mirko Tasić je oslobođen optužbi.

Prvostepeno vijeće je utvrdilo da su oštećeni bili civili, a optuženi pripadnici Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), što Odbrane nisu osporavale.

Momir i Petar Tasić su osuđeni da su, kao saizvršioci, izvršili progon bošnjačkog civilnog stanovništva učestvujući u prisilnom nestanku civila, dok je Momir Tasić proglašen krivim i za silovanje P-1, kojoj je presudom obavezan isplatiti 25.000 konvertibilnih maraka (KM) na ime nematerijalne štete.

Na prvostepenu presudu žalbe su uložile Odbrane tražeći ukidanje presude, dok je Tužilaštvo BiH tražilo potvrđivanje prvostepene presude ne uloživši žalbu na dio presude kojom je Mirko Tasić oslobođen optužbe, čime je ona postala pravosnažna.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 31. januara 2019. potvrdilo četrnaestogodišnju kaznu Momiru Tasiću, a za pet godina smanjila je kaznu Petru Tasiću, dok je u ostalom dijelu prvostepena presuda potvrđena.

 

 

 

Albina Sorguč


This post is also available in: English