Vijesti


Sutkinja Azra Miletić oslobođena optužbi za primanje dara i kršenje zakona od strane sudije 27. Januara 2021. Suđenje Opštinski sud u Sarajevu je sutkinju Suda Bosne i Hercegovine Azru Miletić oslobodio optužbi za primanje dara i kršenje zakona od strane sudije u periodu od 2014. do 2015. godine.
Besplatni karantin u Mostaru u konačnici plaćen više od 30.000 KM 27. Januara 2021. Vijest Karantinski smještaj u Centru za humanitarno razoružanje Mostar (CHR Mostar), koji je, prema ranijim izjavama direktora Davora Kolende, ustupljen na besplatno korištenje, u konačnici je naplaćen od Federalnog ministarstva zdravstva, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Sudija u predmetu Azre Miletić tražio izuzeće 26. Januara 2021. Vijest Presudu sutkinji Azri Miletić, optuženoj za primanje dara i drugih oblika koristi, u srijedu, 27. januara 2021. godine, izreći će sudija Općinskog suda u Sarajevu Nedim Ćosić, koji je prije početka suđenja tražio izuzeće u ovom predmetu zbog toga što je blizak prijatelj sa sinom optužene.
Gorušanović-Butigan na Parlamentarnoj istražnoj komisiji: VSTV u stanju prevazići probleme 25. Januara 2021. Vijest Predsjedavajuća Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Sanela Gorušanović-Butigan izjavila je da je ova institucija u stanju da prevaziđe probleme s kojima se susreće.
BiH za više od godinu dana nije ispunila nijednu preporuku UN-ovog Komiteta protiv torture 25. Januara 2021. Vijest Više od godinu dana nakon što je Komitet protiv torture Ujedinjenih nacija (UN) zatražio isplatu naknade štete, besplatnu medicinsku i psihološku podršku i javno službeno izvinjenje preživjeloj žrtvi ratnog seksualnog nasilja, Bosna i Hercegovina još uvijek nije ispunila niti jednu odredbu ove odluke, saopćio je TRIAL International.
Određen jednomjesečni pritvor za Edina Mehmediku i Harisa Špagu 25. Januara 2021. Vijest Državni sud odredio je jednomjesečni pritvor za Edina Mehmediku i Harisa Špagu, koji su uhapšeni prošle sedmice po nalogu Odjela za terorizam zbog postojanja osnove sumnje da su počinili krivična djela neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Vladimir Špoljarić negirao krivicu za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje uposlenice 25. Januara 2021. Vijest Predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, Vladimir Špoljarić, negirao je pred Sudom Bosne i Hercegovine krivicu za nasilje, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje uposlenice.
Djeca povratnika iz Sirije godinu dana od dolaska mogu se upisati u matične knjige 25. Januara 2021. Vijest Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je na posljednjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o vanparničnom postupku, kojim će se omogućiti upis djece povratnika sa sirijskog ratišta u matičnu knjigu rođenih.
Naredne sedmice izricanje presude Kasupoviću, optuženom za terorizam 22. Januara 2021. Vijest Državni sud će iduće sedmice izreći nepravosnažnu presudu Senadu Kasupoviću, optuženom za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji.
Potvrđena optužnica za zločine u Bosanskoj Krupi 22. Januara 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Milorada Kotura i Dušana Ćulibrka, koje Državno tužilaštvo tereti za ubistva zatočenika iz logora “Omarska” i drugih civila iz Prijedora, u ljeto 1992. godine.