Vijest

Muriz Memić predao zahtjev za ostavku tužiteljice Sabine Sarajlije

2. Februara 2021.14:00
Nakon hapšenja dvije osobe koje se sumnjiče za organizirani kriminal, Muriz Memić, otac Dženana Memića, danas je predao zahtjev za ostavku glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Sabine Sarajlije.

Muriz Memić. Foto: BIRN BiH

Muriz Memić je, nakon predaje zahtjeva, kazao novinarima da glavnoj tužiteljici Sarajliji još jednom pruža ruku i traži da njega i advokata Ifeta Ferageta primi na sastanak za koji je predao zahtjev kako bi joj dali dokaze o ubistvu.

“Evo Državno tužilaštvo je krenulo s hapšenjima, ona (Sabina Sarajlija) i dalje tvrdi da stoji iza optužnice. To je rekla pred ljudima iz Evropske komisije, da ona stoji iza optužnice i da će vidjeti kakvu će presudu donijeti Vrhovni sud. Evo vidjet ćemo kakvu će presudu donijeti Vrhovni sud. Svima je od jučer jasno da je Dženan ubijen, da Državno tužilaštvo to radi profesionalno, i evo ostalo je da vidimo konačne rezultate. Istraga je proširena, bit će još hapšenja. Evo za početak Dalida Burzić mora se suspendovati”, rekao je Memić.

Kako je kazao, Sarajlija ga ni do sada nikada nije htjela primiti na sastanak. Prema njegovim riječima, kada joj je nudio dokaze, ona je njemu rekla da dostavi dokaze o smrti. Memić je kazao da je nakon toga dostavio smrtni list.

“Na Državnom tužilaštvu je da radi, oni su otvorili istragu za organizirani kriminal, doći će i istraga za ubistvo. Ja mislim da će i ta priča biti završena u Državnom tužilaštvu”, dodao je Memić.

Tužiteljica Sarajlija je na upit za komentar zahtjeva za ostavku odgovorila da ne može davati mišljenja i izjave “budući da je u krivičnom predmetu ‘Seferović i dr.’ u toku postupak po žalbi pred Federalnim tužilaštvom i Vrhovnim sudom FBiH”.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je jučer, 1. februara, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsila dvije osobe zbog ometanja istrage o ubistvu Dženana Memića.

Prema pisanju medija, uhapšeni su Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom u noći kada je on nastradao. Iz Tužilaštva BiH i SIPA-e nisu potvrdili identitet uhapšenih osoba.

Iz Tužilaštva BiH jučer je saopćeno da se aktivnosti provode u predmetu na kojem rade duži vremenski period, a odnosi se na “krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u februaru 2016. godine”. Danas je saopćeno da će se nakon što su ove osobe ispitane u Tužilaštvu, uputiti prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Ifet Feraget, advokat porodice Memić, kazao je da je zahtjev za smjenu Sarajlije više nego utemeljen, a kao jedan od razloga naveo je otvaranje istrage u Državnom tužilaštvu, koja je, prema njemu, zasnovana na dokazima koji se nalaze u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

“Postavlja se pitanje kako to da ni jedan tužilac nije vidio ono što danas vidi Tužilaštvo BiH. Kako smo došli u situaciju da nam danas treba specijalno tužilaštvo, u situaciji kada su kapaciteti tužilaca premaleni s obzirom na potrebe procesuiranja korupcije visokog i srednjeg nivoa, kao i ratnih zločina”, rekao je Feraget, dodavši da lično sumnja da će doći do smjene Sarajlije.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH još uvijek nije donio pravosnažnu presudu.

Dženanov otac i porodica su nakon njegove smrti organizovali brojne proteste, nezadovoljni rezultatima istrage policije i tužilaštva u Sarajevu.

Emina Dizdarević Tahmiščija