Vijesti


Vladavina prava ključni preduslov za pristup Evropskoj uniji, naglašeno na sastanku u VSTV-u 25. Februara 2021. Vijest Na sastanku predstavnika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) sa stranim ambasadorima, koje je predvodio šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, naglašeno je kako se Vijeće treba fokusirati na konkretne rezultate i unapređenje odgovornosti.
Pandemija koronavirusa i nedostatak informacija o grobnicama onemogućavaju traženje nestalih 25. Februara 2021. Vijest Tokom protekle godine zbog nedostatka adekvatnih informacija i pandemije koronavirusa nisu ostvareni planirani ciljevi o pronalasku još 7.500 nestalih osoba iz proteklog rata, rečeno je na konferenciji za medije koju je organizovao Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Prihvaćen Labidijev sporazum o priznanju krivice za ratovanje u Siriji 25. Februara 2021. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji je Hamza Labidi, optužen za pridruživanje stranim paravojnim formacijama u Siriji, sklopio s Državnim tužilaštvom, koje je zatražilo godinu dana zatvora.
Slučaj “Memić”: Zatraženo produženje pritvora za Dupovca i Mutapa 25. Februara 2021. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je danas 60-dnevno produženje pritvora za Hasana Dupovca i Zijada Mutapa, koji su osumnjičeni za organizovani kriminal, pomoć počinitelju nakon krivičnog djela i ometanje istrage o smrti Dženana Memića.
Kemal Čaušević odstranjen iz sudnice nakon što je tražio izuzeće Vijeća 25. Februara 2021. Suđenje Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemal Čaušević je u pratnji sudskog policajca, po naredbi Biljane Ćuković, predsjedavajuće Vijeća Suda Bosne i Hercegovine, odstranjen iz sudnice s jednog dijela suđenja.
Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH Jasmin Keserović osuđen na šest godina zatvora za ratovanje u Siriji 25. Februara 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine osudio je na šest godina zatvora Jasmina Keserovića zbog pridruživanja stranim formacijama u Siriji i javnog podsticanja na terorističke aktivnosti.
Istražna komisija: Tegeltija očekuje prijedlog Zakona u VSTV-u 24. Februara 2021. Vijest Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je pred parlamentarnom komisijom da se nada da će uskoro biti usvojeni zakoni značajni za evropski put BiH.
Na sjednici VSTV-a raspravljano o višestrukim imenovanjima u sudove 24. Februara 2021. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je na vanrednoj sjednici sa dnevnog reda skinulo četiri imenovanja za predsjednike općinskih sudova u Federaciji zbog toga što su ti kandidati imali više mandata, ali i preobimnosti dnevnog reda, a potom su imenovali tri predsjednika koji ponavljaju mandate.
Ponovo bez odluke o Nadzornom tijelu Revidirane strategije za ratne zločine 24. Februara 2021. Vijest Vijeće ministara nije ni danas razmatralo tačku o formiranju Nadzornog tijela za praćenje Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina niti odluku kojom bi se ubrzalo donošenje nove strategije za borbu protiv terorizma.
Predmet “Respiratori”:“Premijer imao vlast nad nabavkom respiratora” 24. Februara 2021. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u uvodnoj riječi na početku suđenja u predmetu “Respiratori” istaklo da je prvooptuženi Fadil Novalić, premijer Federacije, imao vlast nad postupkom nabavke respiratora.