Vijesti


Sulejman Brkić tražio izmjenu tenderske procedure za nabavku vozila 19. Februara 2021. Vijest Na suđenju bivšem ministru unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (TK) za krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja, svjedok tuzlanskog Kantonalnog tužilaštva rekao je da mu je optuženi Sulejman Brkić tražio da izmijeni tenderske procedure za nabavku vozila, što on nije prihvatio.
Državni sud počinje sa online prijenosom suđenja 19. Februara 2021. Vijest Prijenos suđenja u krivičnim predmetima koji se vode pred Sudom Bosne i Hercegovine će se vršiti online, a prvo takvo suđenje zakazano je za narednu sedmicu u predmetu “Respiratori” u kome se sudi premijeru Fadilu Novaliću i drugima, navode iz Suda BiH.
sudnica Naredne sedmice presuda za ratovanje u Siriji 19. Februara 2021. Vijest Sljedeće sedmice pred Sudom Bosne i Hercegovine bit će izrečena presuda Jasminu Keseroviću, optuženom za ratovanje u Siriji.
Osman Mehmedagic Presuda direktoru OSA-e: “Svjedoci Tužilaštva slomili koncept optužnice” 19. Februara 2021. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine je direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića i službenika ove agencije Muhameda Pekića oslobodio optužbi za zloupotrebu položaja.
Oslobođeni direktor OSA-e Mehmedagić i uposlenik Pekić 19. Februara 2021. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom su direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić i službenik ove agencije Muhamed Pekić oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja.
Imenovan novi sudija u Žalbeno vijeće u predmetu protiv Ratka Mladića 19. Februara 2021. Vijest Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius imenovao je novog sudiju u Žalbeno vijeće koje će donijeti konačnu presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, a nakon što je jedan od članova preminuo.
Djelimično potvrđena optužnica za zločine nad civilima srpske nacionalnosti u Zvorniku 18. Februara 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine djelimično je potvrdio optužnicu protiv šestorice optuženih za zločine počinjene protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Zvornika.
Blagoje Vlačić tužio BiH nakon oslobađajuće presude za ratni zločin protiv civilnog stanovništva 18. Februara 2021. Vijest Na pripremnom ročištu po tužbi Blagoja Vlačića, pravosnažno oslobođenog optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, predloženo je vještačenje neuropsihijatra i materijalni dokazi.
Odbijena apelacija Zdravka Lubarde, osuđenog za zločin u Rogatici 18. Februara 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Zdravka Lubarde, osuđenog na šest godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Rogatice.
Zatraženo produženje pritvora osumnjičenima za neovlašteni promet oružja u Njemačku 18. Februara 2021. Vijest Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda Bosne i Hercegovine da za još dva mjeseca produži pritvor Edinu Mehmediki, Harisu Špagi, Rifetu Berkoviću i Asmiru Mezetoviću, osumnjičenima za neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, dok su Odbrane s druge strane predložile ukidanje pritvora ili određivanje mjera zabrane.