Suđenje

Kemal Čaušević odstranjen iz sudnice nakon što je tražio izuzeće Vijeća

25. Februara 2021.14:00
Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemal Čaušević je u pratnji sudskog policajca, po naredbi Biljane Ćuković, predsjedavajuće Vijeća Suda Bosne i Hercegovine, odstranjen iz sudnice s jednog dijela suđenja.


Kemal Čaušević. Foto: BIRN BiH

Čaušević je tražio izuzeće predsjedavajuće Ćuković i članova Sudskog vijeća nakon što su odbijeni njegovi prijedlozi novih materijalnih dokaza i svjedoka koje je predložio nakon što je Tužilaštvo izmijenilo optužnicu 11. januara 2021. godine.

Sudsko vijeće je odbilo i prijedlog za saslušanje jednog svjedoka Odbrane Anesa Sadikovića.

Predsjedavajuća Ćuković je kazala da Čaušević ometa suđenje i da napusti sudnicu.

“Neću napustiti sudnici. (…) Mogu, ali neću”, rekao je Čaušević.

Nakon toga je Ćuković tražila da Sudska policija izvede Čauševića iz sudnice.

“Odstranite prvooptuženog Kemala Čauševića iz sudnice do kraja glavnog pretresa”, kazala je Ćuković obraćajući se sudskom policajcu, koji je optuženog ispratio do izlaza iz sudnice.

Čaušević je izuzeće tražio jer smatra da mu je uskraćeno pravo na odbranu.

Suad Sultanić, branilac optuženog Sadikovića, također je, nakon što je Čaušević izveden iz sudnice, tražio izuzeće predsjedavajuće i članova Sudskog vijeća.

“Vrlo je jasno iz kojih razloga prvooptuženi smatra da mu je uskraćeno pravo na odbranu odbijanjem svih prijedloga na današnjem nastavku pretresa. Ja kao branitelj pridružujem se zahtjevu za izuzeće”, rekao je Sultanić.

Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH, protivio se zahtjevu prvooptuženog Čauševića i Odbrane za izuzeće predsjedavajuće i članova Sudskog vijeća.

“Danas je Sud uskratio odugovlačenje ovog postupka”, kazao je Čampara.

Ćuković je navela da je Sudsko vijeće odbacilo kao nedopušten zahtjev Čauševića i njegove Odbrane za izuzeće, navodeći da je optuženi u više navrata ranije tražio izuzeće predsjednice pojedinačno ili članova Vijeća izražavaći sumnju u njihovu nepristrasnost, te da ti zahtjevi nisu uvaženi.

Tužilaštvo BiH tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara. S njim je optužen i Anes Sadiković, za davanje dara pri uvozu tekstila. Čauševiću se stavlja na teret i da je “Glasu Srpske – Grafika a.d. Banjaluka” pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000 konvertibilnih maraka (KM).

Na ovom ročištu je kao dodatni dokaz Čauševićeve Odbrane saslušan Almir Kadić, koji je negativno odgovorio na pitanja da li ga je optuženi ikada uputio ili poslao u hotel “Srebrenik” kod Sedineta Karića.

“Niste nikada. (…) Nisi me ti slao, Kemale”, kazao je Kadić.

Sedinet Karić je ranije bio optužen sa Čauševićem i Sadikovićem, ali je on osuđen na godinu zatvora po sporazumu o priznanju krivnje.

Nakon što je Sudsko vijeće odbilo predložene dokaze Odbrana, navodeći da nisu od ključne važnosti za donošenje konačne odluke u ovoj krivičnoj stvari ili da su prijedlozi odbijeni u ranijoj fazi suđenja zbog ekonomičnosti i efikasnosti postupka, predsjedavajuća Biljana Ćuković je objavila da je završen dokazni postupak.

Završne riječi su zakazane za 13. i 18. mart.

Albina Sorguč