Vijesti


Počelo suđenje Jahji Vukoviću, optuženom za boravak i učešće u borbama u Siriji 2. Marta 2021. Suđenje Čitanjem optužnice i uvodnim riječima, u Sudu Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Jahji Vukoviću, optuženom za organiziranje terorističke grupe, odnosno za boravak i učešće u borbama na sirijskom ratištu.
Naredne sedmice izricanje presude za zločine počinjene na području Trnova 26. Februara 2021. Vijest U Državnom sudu sljedeće sedmice planirano je izricanje presude Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi, optuženima za zločine počinjene na području Trnova.
Milan Tegeltija postaje Dodikov savjetnik, obustavljaju se disciplinski postupci protiv njega 26. Februara 2021. Vijest Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija od ponedjeljka će biti novi pravni savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, nakon što je danas podnio ostavku na dužnost sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci.
Interpol raspisao potjernicu za Mladenom Mitrovićem, osumnjičenim za zločin protiv čovječnosti 26. Februara 2021. Vijest Interpol je raspisao potjernicu za Mladenom Mitrovićem, osumnjičenim za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora.
Slučaj “Memić”: Hasan Dupovac i Zijad Mutap ostaju u pritvoru još 60 dana 26. Februara 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine produžio je pritvor u trajanju od 60 dana za Hasana Dupovca i Zijada Mutapa, koji su osumnjičeni za organizovani kriminal, pomoć počinitelju nakon krivičnog djela i ometanje istrage o smrti Dženana Memića.
Podnesena žalba na odluku kojom je odbijena tužba protiv sutkinje Dalide Burzić 26. Februara 2021. Vijest Ured Disciplinskog tužioca (UDT) podnio je žalbu na odluku Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) kojom je odbijena tužba protiv Dalide Burzić, sutkinje Suda Bosne i Hercegovine, zbog neispravnog postupanja u vrijeme dok je bila glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.
Pokrenuta internet stranica o sprečavanju nasilnog ekstremizma u zatvorima 26. Februara 2021. Vijest Internet stranica o rješavanju pitanja radikalizacije i nasilnog ekstremizma u zatvorima pokrenuta uz finansiranje Evropske unije i Vijeća Evrope omogućava pregled relevantnih pravnih instrumenata i publikacija, kojima će biti omogućena transparentna razmjena informacija između zemalja Zapadnog Balkana.
Novo istraživanje dokumentovalo 600 lokacija za zatočenje u ratu u BiH 26. Februara 2021. Vijest Novo istraživanje je dokumentovalo više od 600 logora, zatvora ili drugih objekata za zatočenje koji su funkcionisali tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, što je mnogo više nego što je dokumentovano sudskim presudama.
Hamza Labidi osuđen na godinu dana zatvora za ratovanje u Siriji 26. Februara 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine osudio je na godinu dana zatvora Hamzu Labidija zbog pridruživanja paravojnim formacijama, odnosno sudjelovanja na ratištu u Siriji.
Novi dokazi i izmijenjeni činjenični opis doveli do potvrđivanja optužnice za zločine na području Ugljevika 25. Februara 2021. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Radomira Nedića i Ratka Đurkovića za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Ugljevika, nakon što je Tužilaštvo dostavilo novu optužnicu sa novim dokazima i izmijenjenim činjeničnim opisom.