Vijest

Istražna komisija: Tegeltija očekuje prijedlog Zakona u VSTV-u

24. Februara 2021.18:53
Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je pred parlamentarnom komisijom da se nada da će uskoro biti usvojeni zakoni značajni za evropski put BiH.


Zasjedanje Istražne komisije. Foto: BIRN BiH

Tegeltija je kazao da se čeka da Ministarstvo pravde BiH predloži Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i da ima informaciju da je u završnoj fazi.

On je naveo da je stanovište Republike Srpske, o ovom zakonu, da je potrebno pristupiti cjelokupnoj reformi pravosuđa, ali da njegovo usvajanje neće biti blokirano u Savjetu ministara i da se može usvojiti prostom većinom glasova.

Tegeltija je rekao da nema neslaganja o Zakonu o sukobu interesa.

Članove Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama je interesovalo da li Tegeltija kao predsjedavajući može da učini više za brže usvajanje Zakona o VSTV-u. Član Komisije Zukan Helez pitao je šta će biti ako ministar ne dostavi Zakon tokom cijelog mandata, a predsjedavajući Damir Arnaut je sugerisao da Tegeltija može pokrenuti smjenu ministra Josipa Grubeše.

Tegeltija je izjavio da su ovlaštenja ministara u Savjetu ministara mnogo veća nego u entitetskim vladama, kao i da Ministarstvo pravde nosi veliki teret u reformama. O mogućnosti pokretanja smjene ministra, on je rekao članovima Komisije da su to već pokrenuli i da će se vidjeti kako će to proći.

Tegeltija je kazao da je usvojeni Zakon o javnim nabavkama prihvatljiv za EU, te da će 2022. biti još unaprijeđen.

Na današnjoj sjednici saslušane su i članice VSTV-a Berina Alihodžić i Biljana Simeunović. Članovima Komisije jedno od najinteresantnijih pitanja je bilo nekorištenje CMS-a za automatsko dodjeljivanje predmeta u Tužilaštvu BiH, jer smatraju da se time otvara prostor za zloupotrebe.

Alihodžić je navela da je za tu činjenicu tek nedavno saznala i da je iznenađena. Simeunović, koja je i tužiteljica u Tužilaštvu BiH, kazala je da još nekoliko tužilaštava ne koristi CMS iako je to regulisano pravilnicima već više godina.

Ona je navela da postoje tehničke mogućnosti da CMS bude korišten u Tužilaštvu BiH bez obzira na specifičnu organizaciju. Na konkretno pitanje je odgovorila da smatra da svako kršenje pravilnika predstavlja disciplinsku odgovornost.

Član Komisije Dragan Mektić rekao je da je nedavno razgovarao sa jednim tužiocem Tužilaštva BiH, koji mu je kazao da mu glavna tužiteljica već godinu i po nije dostavila nijedan predmet i da on u tom periodu nije ništa ni radio.

Simeunović je rekla da ne zna za taj slučaj i da misli da je to nemoguće. Navela je da zamjenici vrše raspodjelu predmeta.

Članove Komisije je interesovao i slučaj disciplinskog postupka protiv bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, koji je podnio ostavku prošle godine.

Alihodžić je kazala da je bila u Prvostepenoj disciplinskoj komisiji koja je o tome odlučivala, navodeći da je imala 15 minuta vremena za odlučivanje i da joj se čini da je to bilo na “ho-ruk”.

Kako je ispričala, nakon cjelodnevne rasprave u drugom postupku, rekli su joj da treba raditi i u Komisiji na Tegeltijinom slučaju. Navela je da joj je u 15.15 rečeno da do 15.30 moraju donijeti odluku.

Alihodžić je rekla da je “nabrzinu pregledala” i da joj je određeni član bio vrlo nejasan, kako je rekla, “ni ovako, ni onako”.

Prema njenom mišljenju, potrebno je ograničiti mandate članova VTSV-a na četiri godine, kao i predsjednika sudova i glavnih tužilaca. Smatra da su zakoni dobri, ali da je problem što odlaze dobri ljudi, kao i što su plate jednake za sve iako u nekim manjim tužilaštvima nema puno posla.

Simeunović je kazala da tužilaštva moraju više raditi na slučajevima korupcije. Ona smatra da Tužilaštvo BiH ima dovoljno tužilaca da radi efikasnije, posebno ako se ima u vidu da će veći broj predmeta ratnih zločina biti prebačen na niži nivo.

Naredna sjednica Komisije previđena je za 10. mart.

Marija Taušan