Suđenje

Predmet “Respiratori”:“Premijer imao vlast nad nabavkom respiratora”

24. Februara 2021.16:23
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u uvodnoj riječi na početku suđenja u predmetu “Respiratori” istaklo da je prvooptuženi Fadil Novalić, premijer Federacije, imao vlast nad postupkom nabavke respiratora.


Fadil Novalić sa braniteljicama. Foto: BIRN BiH  

Suđenje Novaliću, Fahrudin Solaku, suspendirananom direktor Federalne uprave civilne zaštite, pravnom licu “F.H. Srebrena malina” Srebrenica i direktoru ove firme Fikretu Hodžiću, i Jelki Milićević, zamjenici premijera Federacije i federalnoj ministrici finansija, počelo je čitanjem optužnice i izvođenjem uvodne riječi. Uvodnu riječ Odbrana Jelke Milićević iznijet će na narednom ročištu.

Branioci optuženih su predložili da se ne čita optužnica, čemu se protivio tužilac Mirza Hukeljić, naglasivši da Tužilaštvo insistira da se optužnica čita jer je Zakon propisao da glavni postupak počinje čitanjem optužnice, te je Sud donio odluku da se optužnica pročita.

Hukeljić je istaknuo da je prvooptuženi Novalić imao vlast nad postupkom nabavke respiratora.

“Prvooptuženi je o nabavci direktno pregovarao sa Fikretom Hodžićem, a Federalna uprava Civilne zaštite je samo iskorištena da bi se zaključio ugovor sa ‘Srebrenom malinom’”, kazao je Mirza Hukeljić.

Hukeljić je istaknuo da će Tužilaštvo dokazati postupak odabira ponuđača, postojanja udruživanja i proširenja Solakovih ovlaštenja radi nabavke respiratora, te da se po prethodno dogovorenom i sinhronizovanom planu zaključuje ugovor s odabranim ponuđačem.

Džermin Pašić, drugi tužilac u ovom postupku, naglasio je da se Novalić udružio sa ostalim licima radi izvršenja krivičnih dijela, te da će svjedoci potvrditi dešavanja u službenim prostorijama Vlade Federacije i Federalne uprave Civilne zaštite.

Pašić je naglasio da će iznošenjem nalaza i mišljenja vještaka ekonomske struke pred Vijećem suda BiH biti prikazani svi elementi pranja novca.

Novalić, Solak i Hodžić, pravno lice “Srebrna malina”, se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izviješća i njihovo falsificiranje ili uništavanje“, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

“Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u svezi s nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000,00 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000,00 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće”, pročitano je.

Prema optužnici, Novaliću se stavlja na teret da je, koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH, osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

“U tom su se planu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba ‘F.H. Srebrena malina’ Srebrenica. Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora ‘ACM812A’ po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti COVID-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastupila imovinska šteta i omogućeno sticanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika udružene skupine”, navodi se u optužnici.

Hukeljić je istaknuo da su Federalna uprava civilne zaštite i “Srebrena malina” dva pravna lica koja nemaju ovlaštenja za nabavku medicinske opreme, te da će Tužilaštvo saslušanjem svjedoka i materijalnim dokazima dokazati da za nabavku medicinske opreme pravna lica moraju ispunjavati vrlo rigorozne uslove.

Hukeljić je naglasio da su vještačenje respiratora izvršili dva vještaka Tužilaštva od kojih je jedan domaći, a jedan međunarodni iz Velike Britanije, te da smatra da će oba vještačenja potvrditi da respiratori, bili funkcionalni ili ne, nisu respiratori koji su namijenjeni svrsi za koju su kupljeni.

Vasvija Vidović, braniteljica optuženog Novalića, istaknula je da će dokazati da je svaka radnja premijera bila zakonita i da je bila usmjerena na ublažavanje posljedica nastalih pandemijom koronavirusa.

Dodala je da su tvrdnje Tužilaštva o Novalićevom planu i udruživanju sa Solakom i Hadžićem konstrukcije Tužilaštva za koje nema ni indicija, a kamoli dokaza da su postojali.

Vidović je u uvodnim riječima istaknula da su i u drugim državama svijeta u tom periodu medicinsku opremu nabavljale firme koje su se bavile drugim djelatnostima, kao i da je nabavku i cijenu respiratora diktiralo tržište.

Marsela Bajramović, braniteljica Fahrudina Solaka, kazala je da je optužnica Tužilaštava BiH samo pokušaj urušavanja Vlade Federacije, te da se na dan kada su nabavljeni respiratori nisu mogli nabaviti po drugoj cijeni.

Mirna Avdibegović, braniteljica Fikreta Hodžića, je naglasila da je najveća nelogičnost o pranju novca, te da se pere prljavi novac, a da se ovdje radi o novcu iz budžeta i da je sredstvima iz budžeta plaćen PDV.

Adna Dobojlić, braniteljica pravnog lica “Srebrena malina”, kazala je da je ta firma imala odobrenje prilikom uvoza respiratora.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. mart, kada će Odbrana Jelke Milićević iznijeti uvodnu riječ, te će biti raspravljano o mjerama zabrane.

 

Albina Sorguč