Vijest

Vladavina prava ključni preduslov za pristup Evropskoj uniji, naglašeno na sastanku u VSTV-u

25. Februara 2021.16:09
Na sastanku predstavnika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) sa stranim ambasadorima, koje je predvodio šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, naglašeno je kako se Vijeće treba fokusirati na konkretne rezultate i unapređenje odgovornosti.


Ambasadori zemalja Evropske unije u posjeti VSTV-u. Foto: VSTV BiH

Novoizabrani članovi Predsjedništva VSTV-a Halil Lagumdžija, Biljana Simeunović, Sanela Gorušanović-Butigan i Selim Karamehić su na sastanku, kako je navedeno u saopćenju, kazali kako će rad Vijeća biti baziran na Reformskom programu, kao skupu strateških i reformskih mjera, te izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u.

Kako je navedeno u saopćenju, usvajanje reformskog programa planirano je za narednu sjednicu.

“S tim u vezi potcrtana je važnost i neophodnost podrške međunarodne zajednice u BiH za brzo usvajanje izmjena i dopuna navedenog zakona, bez kojeg određeni pomaci u pravosuđu ne mogu biti ostvareni”, navedeno je u saopćenju.

Naglašeno je da je VSTV svjestan nalaza i preporuka iz izvještaja nezavisnih eksperata o pitanjima vladavine prava, te će fokus u narednom periodu biti stavljen na jačanje integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, jačanje odgovornosti, kvaliteta, efikasnosti, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala i jačanja saradnje sa vanjskim akterima.

Potpredsjednica Simeunović je govorila o aktivnostima u vezi s revizijom, izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, dok je stalni član Karamehić govorio o povjerenju javnosti u sistem, navodi se.

Ambasadori Švedske, Holandije, Italije, Austrije, Slovenije i zamjenica ambasadorice Njemačke su naglasili kako je neophodan progres da bi se vratilo povjerenje građana u rad pravosuđa, te da se od VSTV-a očekuje da bude lider i pozitivan primjer promjena neophodnih za bosanskohercegovačko društvo.

“Ambasador Sattler je čestitao novoizabranom rukovodstvu i potcrtao značaj uspostave vladavine prava za međunarodnu zajednicu, kao ključnog preduslova za pristup Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji”, navedeno je.

Dodaje se kako je Sattler naglasio da se VSTV treba fokusirati na konkretne rezultate i unapređenje odgovornosti.

Holandski ambasador Reinout Vos je tokom sastanka istaknuo pozitivne primjere saradnje nosilaca pravosudnih funkcija u Holandiji i BiH, naglasivši da nezavisnost predstavlja važan instrument koji zajedno sa odgovornošću nosilaca pravosudnih funkcija doprinosi povjerenju javnosti u pravosudni sistem, dok je ambasadorica Austrije Ulrike Hartmann akcentirala važnost vladavine prava za ukupni prosperitet građana.

Ambasadorica Švedske Johanna Strömquist je navela dugogodišnju saradnju između švedskog i bh. pravosuđa kroz partnerske projekte sa posebnim osvrtom na efikasnost i odgovornost.

Na odvojenom sastanku danas je sa članovima Predsjedništva VSTV-a razgovarao i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthew Field, koji je istaknuo važnost transparentnosti rada institucije i pravosuđa u cjelini, integriteta nosilaca pravosudnih funkcija i efikasnost rada pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Na ovom sastanku predsjednik Lagumdžija se zahvalio na dosadašnjoj podršci i saradnji, ističući želju da se napravi iskorak od trenutnog imidža koji VSTV i pravosuđe imaju.

“Ambasador Field je izrazio nadu da će se saradnja sa VSTV-om BiH nastaviti i u budućnosti na način na koji je naveo predsjednik Lagumdžija. Svoje izlaganje je fokusirao na važnost transparentnosti rada institucije i pravosuđa u cjelini, integriteta nosilaca pravosudnih funkcija i efikasnost rada pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini”, stoji u saopćenju VSTV-a.

 

Nermina Kuloglija-Zolj