Vijest

Jasmin Keserović osuđen na šest godina zatvora za ratovanje u Siriji

25. Februara 2021.09:33
Sud Bosne i Hercegovine osudio je na šest godina zatvora Jasmina Keserovića zbog pridruživanja stranim formacijama u Siriji i javnog podsticanja na terorističke aktivnosti.

This post is also available in: English (English)

Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH
Jasmin Keserović. Foto: BIRN BiH 

On je proglašen krivim da je u januaru 2013. otputovao u Siriju, gdje se borio na strani ISIL-a i učestvovao u terorističkim aktivnostima pod imenom Abu Muhamed Al Bosni.

Vijeće je Keserovića osudilo i po drugoj tački optužnice, zbog poziva na ubistva koji je objavljen preko interneta 2016. godine.

Za prvu tačku Keserović je dobio tri godine, a za javno podsticanje na terorističke aktivnosti pet godina, na osnovu čega je izrečena jedinstvena kazna od šest godina zatvora.

Citirana je poruka u kojoj Keserović poziva muslimane da ubijaju hrišćane i njihove sluge, da ne prave razliku između vojnika i civila i da iskoriste sredstva koja imaju.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović je kazala da je naročito zabrinjavajuće što je optuženi u svom govoru pozvao na ubistva ne samo vojnika nego i civila.

“Mogli bi shvatiti da vojnik može ići na vojnika, ali pozivanjem na ubistva civila na svakom koraku, ispoljena je izrazita bezobzirnost”, kazala je Begović.

Ona je rekla da Vijeće nije moglo prihvatiti tezu Odbrane da je Keserović otišao u Siriju iz plemenitih ciljeva, da pomogne narodu.

Sudija je izrazila nadu da će izrečena kazna biti dovoljna da Keserović dobro razmisli o odnosima među ljudima i promijeni svoje radikalne stavove.

Begović je napomenula da je optuženi mlad čovjek i da će pronaći snagu da razmisli o posljedicama koje je prouzrokovao, te da će energiju usmjeriti u pozitivnom smjeru.

Keserović je jedan od sedmorice državljana BiH koji su u decembru 2019. izručeni iz Sirije zbog sumnje da su tamo ratovali na strani organizacija koje su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkim.

Na prvostepenu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH, a Keseroviću je produžen pritvor, u kom se nalazi od izručenja.

Marija Taušan


This post is also available in: English (English)