Vijesti


Državni tužilac Janjić tvrdi da godinu dana ne dobija predmete u rad 3. Marta 2021. Vijest Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Miroslav Janjić, koji tokom 2020. godine nije imao ni jednu optužnicu ni ročište pred Državnim sudom, tvrdi da je tako jer su predmeti na kojima je radio “presignirani” drugim tužiocima. On za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), nakon opširne godišnje analize, kaže da već duže od godinu dana ne dobija predmete u rad niti odgovor od nadležnih zašto je to tako, dok i dalje prima platu.
VSTV: “Preliminarno” usvojen prijedlog Reformskog programa 3. Marta 2021. Vijest Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) “preliminarno” je usvojen prijedlog Reformskog programa, dok su članovi ovog pravosudnog tijela nakon više od pola godine od formiranja Odjela za integritet istakli kako nisu sigurni u kom pravcu će on djelovati.
Obnovljeno suđenje tužiocu Boži Mihajloviću pred Općinskim sudom počinje 24. marta 3. Marta 2021. Suđenje Na statusnoj konferenciji Općinski sud u Sarajevu odbio je prijedloge Odbrane da sarajevsko Kantonalno tužilaštvo uskladi optužnicu protiv Bože Mihajlovića, optuženog za nesavjesno postupanje u vršenju službene dužnosti tužioca, u skladu sa odlukom Apelacionog odjeljenja Državnog suda, te da se predmet spoji s postupkom protiv osumnjičene daktilografkinje.
Na entitetsko pravosuđe iz Tužilaštva BiH prebačeno 70 manje složenih predmeta ratnih zločina 3. Marta 2021. Vijest Nakon usvajanja Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, na entitetsko pravosuđe odlukom Državnog suda prebačeno je 70 manje složenih predmeta, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
Istočni Stari Grad sa 1.100 stanovnika nabavlja službeni automobil od 60.000 KM 3. Marta 2021. Vijest Uprava Istočnog Starog Grada, opštine sa tek nešto više od 1.100 stanovnika, raspisala je poziv za kupovinu novog putničkog automobila u vrijednosti od 60.000 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV-a. Opština putem finansijskog lizinga kupuje automobil s karakteristikama koje, prema mišljenju stručnjaka, upućuju na određenu marku vozila.
Evropski sud presudio u korist Sanela Delića zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku 2. Marta 2021. Vijest Evropski sud za ljudska prava donio je presudu u korist Sanela Delića kojom mu je Bosna i Hercegovina dužna isplatiti više od tri hiljade eura nematerijalne štete i troškova zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku i djelotvoran pravni lijek u postupku vođenom pred Općinskim sudom u Banovićima.
Počelo suđenje Sadiku Ahmetoviću za zloupotrebu položaja 2. Marta 2021. Suđenje Suđenje bivšem ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadiku Ahmetoviću za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja počelo je čitanjem optužnice i uvodnom riječju Državnog tužilaštva.
Predmet “Dragičević” će biti dostavljen Državnom tužilaštvu na uvid 2. Marta 2021. Vijest Predmet koji se odnosi na stradanje mladića Davida Dragičevića u martu 2018. godine bit će dostavljen Državnom tužilaštvu na uvid, potvrdilo je banjalučko Okružno tužilaštvo, ispred kog su se danas okupili građani i aktivisti grupe “Pravda za Davida”, poručujući da će dolaziti svakog dana dok se predmet ne preuzme.
Nezadovoljstvo zbog zabrane kupanja u burkiniju na bazenu u Vogošći 2. Marta 2021. Vijest U bazenu koji pripada javnoj ustanovi u Vogošći na snazi je pravilnik kojim se ne dozvoljava plivanje u burkiniju – kupaćem kostimu za pokrivene žene i djevojčice. Takva odluka prema mišljenju stručnjaka dovodi do kršenja osnovnih ljudskih prava, a naročito prava djevojčica koje zbog ove zabrane nisu u mogućnosti prisustvovati obaveznim časovima plivanja niti se učlaniti u školu plivanja.
sudnica Zločini u Bosanskom Novom: Spojeni postupci protiv nedostupnih optuženih 2. Marta 2021. Vijest Državni sud donio je rješenje kojim su spojeni krivični postupci protiv nedostupnih Željka Novakovića i Milenka Karlice, optuženih za zločine počinjene 1992. godine na području Bosanskog Novog.