Vijesti


“Potkivanje”: Pandža i Alešević negirali krivnju za primanje i davanje dara 24. Februara 2021. Vijest Akteri afere “Potkivanje” Marko Pandža i Nermin Alešević negirali su krivicu za djela koja su im optužnicom stavljena na teret, odnosno primanje i davanje dara i drugih oblika koristi.
Vještak na suđenju za ratovanje u Siriji: Vojne dužnosti primarne 23. Februara 2021. Suđenje Na suđenju Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji, vještak Vlado Azinović kazao je da je u Islamskoj državi svaki muškarac primarno bio vojni obveznik, iako je mogao obavljati i civilne dužnosti.
Urgencija za usvajanje Nacrta zakona o negiranju genocida u Federaciji 23. Februara 2021. Vijest Zastupnici Naše stranke u Parlamentu Federacije Mirsad Čamdžić i Vibor Handžić uputili su urgenciju prema rukovodstvu Doma naroda da na narednoj sjednici stave na dnevni red Nacrt zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, genocida i zločina protiv čovjednosti.
Turski državljanin Keskin i dalje čeka na vraćanje svih prava 23. Februara 2021. Vijest Fatih Keskin, turski državljanin koji u Bosni i Hercegovini ima stalni boravak od 2005. godine, nikada nije dobio zvaničnu potvrdu da za državne sigurnosne agencije nije prijetnja po nacionalnu sigurnost uprkos dvije presude Državnog suda da upravni organi nisu skupili dokaze da on predstavlja realnu opasnost po nacionalnu sigurnost.
Podrška odluci da Državno tužilaštvo traži na uvid predmete o smrti Davida Dragičevića 22. Februara 2021. Vijest Državno tužilaštvo zatražilo je od Okružnog tužilaštva Banjaluka i Specijalnog tužilaštva Republike Srpske na uvid predmet koji se odnosi na stradanje Davida Dragičevića u martu 2018. godine u Banjaluci.
Suđenje dvojici inspektora banjalučke policije “nije hitne prirode” 22. Februara 2021. Vijest Osnovni sud u Banjaluci, dvije godine nakon podizanja optužnice, nije zakazao početak suđenja kriminalističkim inspektorima Policijske uprave Banjaluka Zoranu Bošnjaku i Mikici Marijancu. Obojica su se izjasnili da nisu krivi, a terete se da su bacili bokserice ubijenog Davida Dragičevića. Sud u Banjaluci tvrdi da predmet nije hitne prirode.
Špoljarić Vladimir: Od izjava ljubavi do prijetnji da će ostati bez posla 22. Februara 2021. Suđenje Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da joj je suspendovani predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimir Špoljarić izjavljivao ljubav, davao poklone, želio poljubiti, ali i prijetio da će ostati bez posla, iako ga je tokom više od šest mjeseci uznemiravanja odbijala.   
Pripadnici Ravnogorskog pokreta negirali krivnju 22. Februara 2021. Suđenje Pripadnici Ravnogorskog pokreta Dušan Sladojević zvani “Krvce” i “Čiča”, Slavko Aleksić zvani “Vojvoda” i Risto Lečić negirali su krivicu za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.
Obustavljena istraga za podsticanje na terorističke aktivnosti 22. Februara 2021. Vijest Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske obustavilo je istragu protiv Zijada Halilovića iz Lukavca, protiv kojeg je ranije Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) podnijelo izvještaj zbog sumnje da je počinio krivično djelo “podsticanje na terorističke aktivnosti” objavljujući ideje na svom Facebook profilu.
sudnica Toni Bašić, optužen za terorizam, negirao krivicu 22. Februara 2021. Suđenje Pred Sudom Bosne i Hercegovine Toni Bašić se izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga tereti da je tokom 2020. godine, u više navrata, putem interneta javno podsticao na terorističke napade, antisemitizam, razisam, nacionalizam, kao i napade na LGBT populaciju.