Vijesti


Disciplinski tužilac zatražio sankciju za Špoljarića zbog neprimjerene komunikacije 19. Marta 2021. Vijest Disciplinski tužilac zatražio je u završnoj riječi da suspendovanom predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimiru Špoljariću bude izrečena odgovarajuća mjera zbog ponašanja u Sudu i izvan njega koje šteti ugledu sudijske funkcije, dok je Odbrana ustvrdila da tuženi nije odgovoran za prekršaj koji mu je stavljen na teret.
Na području općine Novi Grad u Sarajevu ekshumirana najmanje tri tijela 19. Marta 2021. Vijest U sarajevskoj općini Novi Grad, na lokalitetu Alipašin Most, prema preliminarnim iskopavanjima pronađeni su posmrtni ostaci najmanje tri tijela, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Stanišić i Simatović: Završne riječi u ponovljenom suđenju zakazane za sredinu aprila 19. Marta 2021. Vijest Završne riječi u ponovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportacije Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, zakazane su za 12., 13. i 14. april.
VSTV: Odgođena rasprava o zloupotrebama CMS-a i istupima nosilaca pravosudnih funkcija 18. Marta 2021. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) skinulo je s dnevnog reda tačku o primjeni Kodeksa sudijske etike i Kodeksa tužilačke etike, te najavilo da će se o “zloupotrebi CMS-a” i neprimjerenim istupima nosilaca pravosudnih funkcija u javnosti raspravljati na idućoj sjednici.
Djelimično potvrđena optužnica protiv Ranka Radulovića za zločine u Foči 18. Marta 2021. Vijest Državni sud djelimično je potvrdio optužnicu protiv Ranka Radulovića, ranije višestruko osuđivanog državljanina Crne Gore, za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče tokom 1992. godine.
Viši sud u Beogradu priznao kaznu iz BiH kojom je Kezunović osuđen za zločine u Tesliću 18. Marta 2021. Vijest Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je donijelo presudu kojom se usvaja zamolnica Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine i priznaje pravosnažna presuda Državnog suda kojom je Dragomir Kezunović osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Teslića.
sudnica Zbog koronavirusa otkazana gotovo sva suđenja za ratne zločine na Državnom sudu 17. Marta 2021. Vijest Većina suđenja za ratne zločine koja su ranije bila zakazana za ovu sedmicu pred Sudom Bosne i Hercegovine, prolongirana su za naredni period zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
Organizacije civilnog društva Ministarstvu pravde BiH: Povući na doradu Prednacrt zakona o slobodi pristupa informacijama 17. Marta 2021. Vijest Organizacije civilnog društva pozivaju Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine da povuče na doradu Prednacrt zakona o slobodi pristupa informacijama jer nije u skladu s međunarodnim standardima i najboljim praksama.
I dalje traje istraga protiv Zikrije Krkića zbog finansiranja terorizma 17. Marta 2021. Vijest Republičko javno tužilaštvo i dalje vodi istragu protiv Zikrije Krkića po prijavi koju je protiv njega podnijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) zbog finansiranja terorizma, dok iz policije navode da su dokazni materijal preuzeli istražioci iz Norveške.
Pretpostavka o Jahji Vukoviću na snimku objavljenom na Telegram profilu “Abdulaziz” 16. Marta 2021. Suđenje Svjedoci Državnog tužilaštva su na suđenju Jahji Vukoviću, optuženom za boravak i učešće u borbama na sirijskom ratištu, govorili o uviđajnim radnjama koje su poduzeli u vezi sa snimkom objavljenim na društvenoj mreži Telegram na kojem se vide tri osobe, oružje i zastava.