Vijest

Na području općine Novi Grad u Sarajevu ekshumirana najmanje tri tijela

19. Marta 2021.15:01
U sarajevskoj općini Novi Grad, na lokalitetu Alipašin Most, prema preliminarnim iskopavanjima pronađeni su posmrtni ostaci najmanje tri tijela, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.


Ekshumacija, Alipašin Most, općina Novi Grad. Foto: Tužilaštvo BiH 

Kako je navedeno u saopćenju, prilikom izvođenja građevinskih radova pronađeno je više koštanih posmrtnih ostataka koji, prema doktoru sudske medicine, asociraju na ostatke ljudskog porijekla.

Radovi su obustavljeni, a pokrenut je proces ekshumacije, kojim koordinira istražitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

“Nakon izvršene ekshumacije, posmrtni ostaci bit će upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize”, navedeno je.

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), kaže da se pretpostavlja da bi se moglo raditi o žrtvama srpske nacionalnosti, ali da je još uvijek prerano govoriti o tome, dok se ne izuzme koštani uzorak i putem DNK analize ne utvrdi identitet.

Ona je potvrdila da se za sada radi o najmanje tri osobe koje su pronađene na ovom lokalitetu.

Na lokaciji se nalazi ljekar sudske medicine – patolog, predstavnici INO-a BiH, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski djelatnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), koji osiguravaju lokaciju.