Vijesti


Građani i dalje plaćaju liječenje COVID-a jer godinu dana nisu dopunjene liste lijekova 11. Marta 2021. Vijest Godinu dana od početka pandemije koronavirusa, lista lijekova u Federaciji Bosne i Hercegovine nije dopunjena ili izmijenjena uprkos preporukama ljekara da su im u kliničkom liječenju oboljelih od koronavirusa neki lijekovi pomogli. Zbog neprilagođavanja liste, pacijenti su i dalje prisiljeni sami finansirati nabavku skupocjenih lijekova.
Sud BiH Hodžić traži od BiH 8.000 KM za pretrpljenu duševnu bol 11. Marta 2021. Vijest Nedžad Hodžić, koji je pravosnažnom presudom oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Kladnja, od Bosne i Hercegovine potražuje 8.000 konvertibilnih maraka (KM) za pretrpljenu duševnu bol zbog mjera zabrane koje je imao tokom suđenja.
Prijedorski logoraši podnijeli prijavu protiv Happy TV u Srbiji zbog iznesenih navoda 11. Marta 2021. Vijest Bivši prijedorski logoraši podnijeli su zajedničku prijavu srbijanskom Regulatornom tijelu za elektronske medije (REM) protiv Happy TV-a nakon što su, kako navode, u emisiji “Dobro jutro, Srbijo” iznesene neistine o logorima u Prijedoru, te uputili poziv predsjedniku Aleksandru Vučiću da dođe s voditeljem i gostom ove emisije i oda počast žrtvama “Omarske”, “Keraterma” i “Trnopolja”.
Za postupak protiv Begzada Spahića ključna dokumentacija iz Turske 11. Marta 2021. Suđenje Na ročištu održanom povodom prijedloga za određivanje pritvora Begzadu Spahiću, kojeg Državno tužilaštvo sumnjiči za pripadništvo ISIL-u, rečeno je da se u narednom periodu čeka dokumentacija iz Turske, na osnovu koje će se utvrditi da li je za isto djelo njemu već suđeno u drugoj zemlji.
sudnica Preminuo Mustafa Đelilović, optužen za ratne zločine u općini Hadžići 10. Marta 2021. Vijest Nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Općine Hadžići Mustafa Đelilović, optužen za ratni zločin, preminuo je sinoć, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegova advokatica Edina Rešidović.
Novalić i ostali: Sudije pitale tužioca da li ima dokaze o uticaju na svjedoke 10. Marta 2021. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iznijelo je prijedlog za određivanje mjera zabrane obavljanja dužnosti federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ministrici finansija Jelki Milićević, kojima se sudi za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad prilikom prošlogodišnjeg uvoza respiratora.
Uhapšen Begzad Spahić, osumnjičen za pridruživanje ISIL-u 9. Marta 2021. Vijest Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 9. marta Begzada Spahića, kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sumnjiči za pripadništvo takozvanom ISIL-u, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) državni tužilac Dubravko Čampara.
Dokaz na suđenju policijskim inspektorima snimci primopredaje 20.000 KM 9. Marta 2021. Suđenje U nastavku suđenja pred Okružnim sudom u Banjaluci, inspektorima Policijske uprave Nenadu Grujiću i Jeleni Florijan, koji se terete za traženje i primanje mita, Okružno javno tužilaštvo je predočilo video-snimke na kojima se vidi primopredaja 20.000 konvertibilnih maraka (KM).
RTRS emituje serijal o rezultatima rada Komisije o stradanju Srba u Sarajevu 9. Marta 2021. Vijest Radio televizija Republike Srpske (RTRS) večeras, 9. marta, emitovat će prvu od pet epizoda serijala “Sarajevski Srbi – nestali narod”, u kom govore članovi Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu. Serijal je rađen u saradnji sa Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, koji ni nakon dva prolongiranja nije objavio izvještaj Komisije o stradanju Srba u Sarajevu.
Uspostavljena prva regionalna saradnja u oblasti oduzimanja nelegalno stečene imovine 9. Marta 2021. Vijest Oduzimanje nelegalno stečene imovine jača povjerenje u rad institucija i šalje poruku da se kriminal ne isplati, poručeno je tokom konferencije “Borba protiv korupcije u Jugoistočnoj Evropi: Jačanje saradnje u oblasti oduzimanja imovine”, na kojoj su prezentovani rezultati rada mreže sudija i tužilaca te predstavnika agencija za upravljanje oduzetom imovinom na Zapadnom Balkanu.