Vijesti


Obilježena mjesta stradanja u Doboju, Odžaku i Orašju: Solidarnost sa žrtvama i porodicama 16. Marta 2021. Vijest Grupa aktivista iz inicijative “Obilježavanje neobilježenih mjesta stradanja” je na području Doboja, Odžaka i Orašja obilježila pet mjesta stradanja tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.
Film o genocidu u Srebrenici “Quo vadis, Aida?” zvanično nominovan za Oscara 15. Marta 2021. Vijest Film “Quo vadis, Aida?” bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić ušao je u zvanični izbor nominovanih filmova za nagradu Oscar, objavila je Akademija filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS). Preživjele žrtve genocida se nadaju da će nominacija povećati razumijevanje događaja u Srebrenici.
Sud odlučio – Novalić, Milićević i Hodžić bez mjera zabrane, Tužilaštvo najavilo žalbu 15. Marta 2021. Sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovan prijedlog Državnog tužilaštva za određivanje mjera zabrane obavljanja dužnosti federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ministrici finansija Jelki Milićević, kojima se sa još dvije osobe sudi za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad prilikom prošlogodišnjeg uvoza respiratora.
Sljedeće sedmice početak suđenja za zločine u Foči i okolini 12. Marta 2021. Vijest Na Sudu Bosne i Hercegovine će naredne sedmice početi suđenje Spomenku Novoviću i Borislavu Pjani, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen u ljeto 1992. na području Foče i okoline.
Određen pritvor Begzadu Spahiću, osumnjičenom za pridruživanje ISIL-u 12. Marta 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje kojim je prihvaćen prijedlog Državnog tužilaštva te je određen pritvor Begzadu Spahiću, osumnjičenom za odlazak na sirijsko ratište i pridruživanje ISIL-u.
Mehanizam ponovo odbio zahtjev Gorana Jelisića za prijevremeno puštanje na slobodu 12. Marta 2021. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) ponovo je odbio zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu Gorana Jelisića, osuđenog pred Haškim sudom na 40 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u Brčkom.
sudnica Sud BiH i dalje bez rješenja za suđenja u “velikim” predmetima, za advokate posljedice nesagledive 12. Marta 2021. Vijest Nekoliko predmeta ratnih zločina s većim brojem optuženih na čekanju je duže od godinu dana jer Sud Bosne i Hercegovine, kako tvrde iz ove institucije, nema prostornih uslova za njihovo održavanje i jer su pojedini učesnici u postupku zaraženi koronavirusom.
Pukovniku Oružanih snaga godinu i šest mjeseci zatvora za zloupotrebu položaja 12. Marta 2021. Suđenje Državni sud osudio je Ramiza Mićivodu, pukovnika u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, na godinu i šest mjeseci zatvora za zloupotrebu položaja ili ovlasti. Protiv njega je u drugom predmetu u toku postupak za zločine nad ratnim zarobljenicima.
Sporazumno priznao krivicu za upućivanje prijetnji po sigurnost Gordane Tadić 12. Marta 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji je Ranko Petrović, optužen za upućivanje prijetnji glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, sklopio s Državnim tužilaštvom.
Mektić i ostali: Direktor mu rekao da zadrži samo deset odsto honorara 11. Marta 2021. Suđenje Na suđenju bivšem državnom ministru bezbjednosti Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je uzimao samo deset odsto honorara koji mu je ugovorom bio određen za učešće u projektu prekogranične saradnje, a da je ostatak predavao na blagajnu Instituta za zaštitu od požara INZA-e, gdje je bio zaposlen.