Vijest

I dalje traje istraga protiv Zikrije Krkića zbog finansiranja terorizma

17. Marta 2021.09:35
Republičko javno tužilaštvo i dalje vodi istragu protiv Zikrije Krkića po prijavi koju je protiv njega podnijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) zbog finansiranja terorizma, dok iz policije navode da su dokazni materijal preuzeli istražioci iz Norveške.

This post is also available in: English


Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske. Foto: BIRN BiH

Prema informacijama iz policije, Krkić se nalazi u Norveškoj, gdje je u augustu 2020. prvostepeno osuđen na 21 godinu zatvora zbog dvostrukog ubistva kod Prijedora.

Krajem augusta 2018., MUP RS-a je Republičkom javnom tužilaštvu podnio dopunu izvještaja protiv Krkića zbog krivičnog djela “finansiranje terorističke aktivnosti”, a već početkom septembra iste godine održan je sastanak s norveškim timom istražilaca u vezi s vođenjem krivičnog postupka za dvostruko ubistvo, te je dogovoreno zajedničko izuzimanje dokaznih materijala.

U Republičkom javnom tužilaštvu nisu odgovorili na dio upita Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da li je bilo razmjene dokaza s norveškim istražiocima u vezi s djelom “finansiranje terorističke aktivnosti”, osim da traje istraga protiv Krkića.

“Uvidom u upisnik koji vodi Posebno odjeljenje Tužilaštva, utvrđeno je da se vodi istraga protiv navedenog lica. U cilju zaštite istrage, više informacija Tužilaštvo ne može saopštavati”, kazali su u Republičkom javnom tužilaštvu.

Nešto ranije, iz istog tužilaštva su za BIRN BiH naveli da se trenutno u radu, u fazi istrage, nalazi jedan predmet protiv jedne osobe za krivično djelo “terorizam”.

U MUP-u RS-a su potvrdili da su 7. decembra 2017. podnijeli izvještaj “protiv Z.K. jer se sumnjiči da je od novembra 2011. do augusta 2016. u više navrata uplatio veće sume novca za koji se sumnja da je korišten za izvršenje krivičnih djela iz oblasti terorizma”, da bi u augustu 2018. uslijedila dopuna izvještaja.

U prijavi se navodi, kako je BIRN BiH ranije pisao, da je Krkić određenu sumu novca uplatio na račun Huseina Bilala Bosnića znajući da će isti biti upotrijebljen za izvršenje krivičnih djela “javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe”.

Bosnić je ranije u Sudu BiH pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i poticanja na terorizam te organiziranja terorističkih grupa tako što je 2013. i 2014. održavao govore s ciljem poticanja pripadnika selefijske zajednice da se priključe organiziranoj terorističkoj grupi u takozvanoj Islamskoj državi.

U odgovoru MUP-a RS-a stoji da je istražiocima iz Norveške ustupljen sav dokazni materijal koji se odnosi na krivična djela počinjena na teritoriji Republike Srpske.

“U Norveškoj je objedinjena istraga protiv njega, gdje mu je sud izrekao zatvorsku kaznu”, navode u MUP-u.

Međutim, prema pisanju medija u augustu 2020., Okružni sud u norveškom gradu Dramenu je Krkića osudio na 21 godinu zatvora zbog dvostrukog ubistva, nakon što je preuzet predmet iz BiH, dok se finansiranje terorizma uopće ne spominje.

Banjalučko Okružno tužilaštvo je optužilo Krkića da je 28. jula 2014. u cafe baru “San” u Trnopolju hicima iz automatske puške ubio Muharema Balića i Almira Redžića. On je prvostepenom presudom oslobođen krivice po toj optužnici, ali je nakon žalbenog postupka Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo oslobađajuću presudu i postupak vratio na novo suđenje.

Krkić je u međuvremenu otišao u Norvešku, čiji je državljanin, gdje je osuđen na šest godina zatvora zbog nasilja u porodici, odnosno fizičkog zlostavljanja i maltretiranja supruge i petero djece.

Nedavna analiza BIRN-a BiH je pokazala da su policijske agencije u proteklih nekoliko godina podnosile izvještaje za finansiranje terorističke aktivnosti, ali da u konačnici za ovo krivično djelo niko do sada nije optužen, dok su neki predmeti kasnije klasificirani kao druga djela povezana s terorizmom.

 

Haris Rovčanin


This post is also available in: English