Suđenje

Pretpostavka o Jahji Vukoviću na snimku objavljenom na Telegram profilu “Abdulaziz”

16. Marta 2021.13:06
Svjedoci Državnog tužilaštva su na suđenju Jahji Vukoviću, optuženom za boravak i učešće u borbama na sirijskom ratištu, govorili o uviđajnim radnjama koje su poduzeli u vezi sa snimkom objavljenim na društvenoj mreži Telegram na kojem se vide tri osobe, oružje i zastava.

This post is also available in: English


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Prvi svjedok, čiji je identitet zaštićen odlukom Suda, rekao je da je postupao u predmetu Jahje Vukovića, odnosno da je učestvovao u uviđaju snimka od tri minute objavljenog na Telegramu na profilu osobe “Abdulaziz” koji nosi naziv “Muhadžiri Balkana objavljuju video”.

“Na snimku se vide tri lica koja razgovaraju, dok je četvrto lice primijećeno kako snima. Kada smo vidjeli da je nešto što nas interesuje, obavijestili smo tužioca. U pojedinim intervalima smo stopirali video radi pravljenja fotografija, gdje se vide lica, oružje i zastava”, kazao je svjedok.

Prema njegovim riječima, pretpostavka je bila da je jedna od osoba Jahja Vuković, jer je ta osoba bila krupnije građe, a sam naziv profila “Abdulaziz” je, kako je kazao svjedok, ime koje je optuženi koristio dok je bio u Siriji.

“Nismo ga mogli identifikovati jer se lice nije vidjelo. Vidjela se tjelesna građa i kako je obučen, zato kažem da je u pitanju pretpostavka”, naveo je svjedok.

Na zahtjev Vukovićevog branioca Senada Dupovca, u sudnici je prikazan trominutni snimak na kojem se vide tri osobe, od kojih su dvije predstavljene kao “Abdulah” i “Sandžakli”, i gdje, između ostalog, govore: “Nismo obavještajci”, “Nije SIPA, nije OSA”, “Ovo je samo amaterski”. Na ovaj snimak je poslije prikazivanja Odbrana istakla prigovor zakonitosti i autentičnosti.

Odbrani je svjedok potvrdio da je Vuković deportovan iz Turske, a ne iz Sirije, te da je deportacija bila dobrovoljna.

Na upit Tužilaštva je potom pojasnio da je na snimku primijećena zastava poput onih koje su koristile formacije Islamske države, te ručni bacač raketa, mitraljez, položen na zemlju, i automatske puške.

Na pitanje članice Sudskog vijeća Džemile Begović da li je ikoga od osoba sa snimka identifikovao, svjedok je odgovorio da je “Sandžakli” osoba iz Srbije i da “misli” da se radi o Edinu Ganoviću.

Drugi svjedok je također potvrdio da je radio uviđaj snimka objavljenog na Telegramu, ali da nije učestvovao u identifikaciji Jahje Vukovića, osim što je na snimku čuo osobe da govore da su “Abdulah” i “Sandžakli”.

Vukovića optužnica tereti je 16. juna 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je, nakon oko dva mjeseca, otputovao avionom u Tursku te poslije legalno prešao granicu sa Sirijom, gdje je, s drugim osobama iz BiH koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, pod imenom Abdulaziz sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga “Džebatul Nusra fronta”.

Na kraju ročišta je Tužilaštvo navelo da bi Vuković trebao ostati u pritvoru kako bi se obezbijedilo okončanje postupka, dok je Odbrana predložila ukidanje ove mjere.

“Sa 14 godina i 10 mjeseci je u Siriju odveden od strane maćehe, što ne spori ni Tužilaštvo. Nije sporno ni za Tužilaštvo da mu je sedam-osam mjeseci kasnije u Siriji poginuo otac, da mu se maćeha udala. Sam je izbjegao iz Sirije kada mu se ukazala mogućnost, zbog toga sam ranije predlagao vještačenje, jer upropašteno mu je djetinjstvo, upropaštena mu je mladost”, kazao je Dupovac.

Na ovom ročištu je bilo planirano da vještak neuropsihijatar iznese svoj nalaz i mišljenje, ali je to prolongirano za jedno od narednih ročišta.

Nastavak suđenja je 30. marta.

 

 

Haris Rovčanin


This post is also available in: English