Vijesti


VSTV odbio zahtjev glavne disciplinske tužiteljice za izuzimanje iz predmeta protiv Tadić i Debevca 25. Marta 2021. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) odbilo je zahtjev glavne disciplinske tužiteljice za izuzimanje iz predmeta koji se odnose na glavnu državnu tužiteljicu predsjednika Državnog suda, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
VSTV VSTV: Usvojen Etički kodeks za uposlenike u pravosudnim institucijama 25. Marta 2021. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) usvojilo je drugog dana sjednice Etički kodeks za uposlenike u pravosudnim institucijama koji se odnosi na nosioce pravosudnih funkcija ali i uposlenike pravosudnih institucija.
Mektić i ostali: Svjedokinja govorila o pisanju projekta – za optuženog besmislen iskaz 25. Marta 2021. Suđenje Na suđenju bivšem državnom ministru bezbjednosti Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je učestvovala u pisanju projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva.
Godinu dana poslije, Tužilaštvo bez odgovora o istrazi klastera u Konjicu 25. Marta 2021. Vijest Godinu dana od pokretanja istrage o odgovornosti za nastanak klastera zaraženih koronavirusom u tvornici u Konjicu, Državno tužilaštvo nije odgovorilo na upit o rezultatima istrage. Tužilaštvo u Mostaru završilo je istragu o klasteru u bolnici u ovom gradu.
SIPA oduzela 46 kilograma eksploziva i uhapsila jednu osobu 25. Marta 2021. Vijest Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u mjestu Tarčin kod Sarajeva uhapsili jednu osobu zbog sumnje na nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, te oduzeli 46 kilograma eksploziva pronađenog u vozilu kojim je ta osoba upravljala.
Berbić: Optuženi u uniformi i s naoružanjem 25. Marta 2021. Suđenje Na suđenju Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji, pročitane su izjave svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine u kojima su kazale da je jedno vrijeme prilikom boravka u Siriji optuženi bio naoružan i u unifomi, ali da im nije poznato da je bio vojno aktivan.
Mehanizam odbio prijevremeno puštanje na slobodu Stanislava Galića 24. Marta 2021. Vijest Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) odbio je prijevremeno puštanje na slobodu Stanislava Galića, nekadašnjeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske koji je presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine počinjene u Sarajevu.
VSTV: Uredu disciplinskog tužioca podneseno najviše prijava protiv sudija 24. Marta 2021. Vijest Broj neriješenih pritužbi Ureda disciplinskog tužioca za 2020. godinu iznosio je 470, što je prema podacima ovog ureda najmanji broj neriješenih pritužbi u posljednjih deset godina. Najveći broj pritužbi je podnesen protiv sudija i tužilaca, rečeno je prvog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).
Predloženo uvođenje lijekova Tocilizumab i Remdesivir na bolničke liste za COVID pacijente u KS-u 24. Marta 2021. Vijest Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno su izglasali prijedlog da se lijekovi Tocilizumab i Remdesivir stave na bolničke liste za liječenje teških COVID bolesnika, a koje su građani do sada kupovali u slobodnoj prodaji po izuzetno visokim cijenama, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Novalić i ostali: Izetbegović tvrdi da nije za respiratore rekla da su loši i da ih KCUS koristi 24. Marta 2021. Suđenje Na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima za zloupotrebu položaja, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nije nabavljao medicinsku opremu po hitnoj proceduri, kako je navedeno u zaključku Vlade Federacije, kao i da ona nije imala kontakte u vezi s nabavkom respiratora koju su obavile institucije vlasti.